Εννέα οι νεκροί στρατιώτες στην ενέδρα των ανταρτών στο Μάλι
Ακόμη 14 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση
Τουλάχιστον εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε ενέδρα που έστησαν αυτονομιστές αντάρτες κοντά στην πόλη Τιμπουκτού στο Μάλι, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας η οποία στηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Η ενέδρα αποτελεί ακόμη μια ένδειξη των συνεχιζόμενων εντάσεων και της σποραδικής βίας που διακινδυνεύει να υποβαθμίσει τις προσπάθειες της επανένωσης και της ειρήνευσης στο Μάλι, τρία χρόνια μετά αφότου οι αντάρτες Τουαρέγκ ξεκίνησαν προσπάθειες αυτονόμησης που υπονομεύτηκαν από ισλαμιστές αντάρτες.
Το υπουργείο εξωτερικών του Μάλι εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει πως μια στρατιωτική φάλαγγα ανεφοδιασμού έπεσε στην ενέδρα που έστησαν οι αντάρτες, με απολογισμό εννέα στρατιώτες νεκρούς και 14 ακόμη τραυματίες.
«Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν στις 9:30 το πρωί. Πρόκειται για ενέδρα», ανέφερε νωρίτερα στρατιωτική πηγή στο Τιμπουκτού, προσθέτοντας πως οχτώ από τους έντεκα στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά. Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε στο Reuters ότι σκότωσαν περίπου 20 ανθρώπους στην επίθεση και κατέλαβαν αρκετά οχήματα.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Τιμπουκτού και του Γκουντάμ, μιας πόλης στα νοτιοδυτικά, όπου οι αντάρτες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται, παρά την παρουσία στρατευμάτων της Γαλλίας και των Ηνωμένων Εθνών στα βόρεια της χώρας.
Μια γαλλική στρατιωτική παρέμβαση στις αρχές του 2013 οδήγησε τους τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα μακριά από τις πόλεις που είχαν υπό τον έλεγχο τους. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών έχουν επίσης παραταχθεί, αλλά οι τζιχανιστές εξαπολύουν ακόμη επιδρομές σε εγχώρια και ξένα στρατεύματα.
Την ίδια ώρα, παρά μετά από μήνες συζητήσεων που φιλοξενήθηκαν από την Αλγερία, οι αυτονομιστές αντάρτες έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να υπογράψουν την προτεινόμενη ειρηνευτική συμφωνία, που αναβλήθηκε για την Παρασκευή.
Η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πως η έξαρση της βίας τις τελευταίες εβδομάδες θέτει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία και κάλεσε τους αντάρτες να επιστρέψουν στις προσυμφωνημένες θέσεις τους.
«Η βία πρέπει άμεσα να τερματιστεί και καλώ όλες τις μεριές να δείξουν στο έδαφος την προσήλωση τους επί της διαδικασίας που θα φέρει μια ειρηνευτική συμφωνία στις 15 Μαΐου» δήλωσε με ανακοίνωση του, μετά την επίθεση, ο Μόντζι Χάμντι, επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί.