Μέσω ενός Ταμείου για το Μέλλον επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση να προωθήσει ένα μεγάλο κοινωνικό έργο στην Ελλάδα ως κίνηση συμφιλίωσης για τις αγριότητες που διέπραξαν οι ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg και η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Όμως καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της φαίνεται να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν είναι πιθανό το σχέδιο αυτό να τεθεί σε εφαρμογή προτού υπάρξει συμφωνία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ελλάδα πολεμικές αποζημιώσεις, όμως υποστηρίζει την ιδέα να προωθηθούν κοινά αναπτυξιακά έργα με γερμανική χρηματοδότηση μέσω «ενός Ταμείου για το Μέλλον», το οποίο θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ για τα έτη 2014- 2017.

Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που υπέφερε περισσότερο κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους Γερμανούς ναζί, με περίπου 200.000 νεκρούς από το 1941 ως το 1944.

Το γερμανικό κοινοβούλιο δημιούργησε το Ταμείο αυτό πέρυσι επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να αναπτύξουν μια κοινή «κουλτούρα μνήμης» και να προαγάγουν τη συμφιλίωση μέσω, μεταξύ άλλων, της ανταλλαγής νέων και της ιστορικής έρευνας.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει προγράμματα για τη βελτίωση των υποδομών σε ελληνικά χωριά όπου ναζί στρατιώτες σφαγίασαν πολίτες και να υποστηρίξει την ελληνική εβραϊκή κοινότητα, είχε επισημάνει τον Σεπτέμβριο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η Welt, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τόμας Στέφεν δήλωσε σχετικά την προηγούμενη εβδομάδα: «Έχουμε πολλές δυνατότητες να συνεργαστούμε με τους Έλληνες μέσω έργων για τους νέους και ενός ταμείου για το μέλλον. Όμως το να μιλάμε για τις (πολεμικές) αποζημιώσεις είναι ο λάθος δρόμος».