Χωρίς απτά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ για την πολιτική κρίση στη χώρα. Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες την προσεχή Δευτέρα.

«Σε μία δύσκολη εβδομάδα για τη χώρα, συναντηθήκαμε για να εκφράσουμε από κοινού την υποστήριξή μας στις δημοκρατικές αξίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ειρηνικών διαδηλώσεων και να καταδικάσουμε τη βία, ανεξαρτήτως αν στοχεύει σε εγκληματικούς ή πολιτικούς σκοπούς. Συμφωνήσαμε, επίσης, να συνεχίσουμε τον διάλογο για την προώθηση της ευρωατλαντικής ατζέντας της χώρας, για το συμφέρον όλων των πολιτών» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, κληθείς να σχολιάσει, αν η συνάντηση ήταν επιτυχής, ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται από ποια οπτική εξετάζει κανείς την έκβαση της συνάντησης. Σημείωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της χώρας και πρόσθεσε ότι το ποιος είναι στην εξουσία, το αποφασίζει ο λαός.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ δήλωσε ότι στη συνάντηση της Δευτέρας θα καθοριστεί το πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων, το οποίο δεν κατέστη δυνατόν να καθοριστεί στις συνομιλίες της Πέμπτης.

Ο Ζάεβ επανέλαβε το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι και το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, που θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές.

Στη συνάντηση παρέστησαν οι αρχηγοί του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση/SDSM) Ζόραν Ζάεβ, του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι και του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μέντουχ Θάτσι.

Παρόντες και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Σκόπια, Τζέιμς Μπέιλι και Άιβο Οράβ αντίστοιχα.

Η αντιπολίτευση πραγματοποιεί την Κυριακή αντικυβερνητική διαδήλωση στα Σκόπια, ενώ το κυβερνών κόμμα του Γκρούεφσκι θα «απαντήσει» με συγκέντρωση, το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας.

Στη Ρωσία «βλέπουν» αμερικανικό δάκτυλο

Oι ταραχές στην ΠΓΔΜ μπορεί να συνδέονται με το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish-Greek Stream» εκτιμά ο αναλυτής Μάρκο Γκάσιτς σε συνέντευξή του στο ρωσικό δίκτυο Russia Today.

To ρωσικό δορυφορικό δίκτυο αναδεικνύει το ενδιαφέρον του νεοδιορισθέντος πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι, ο οποίος δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για την προσήλωση της κυβέρνησης της χώρας στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, αλλά και του επιτρόπου της ΕΕ για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να συνεργαστεί με την Αντιπολίτευση.

«Μου προκαλεί καχυποψία κάθε φορά, που οι ΗΠΑ επικρίνουν κάποια κυβέρνηση, απαιτώντας να λάβει μέτρα ως προς τα νόμιμα δίκαια του λαού. Αναμφίβολα στην περιοχή ανθεί η διαφθορά και πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με αυτό, εδώ δεν υπάρχει κάτι καινούριο. Το ερώτημα είναι γιατί τώρα. Οι Αλβανοί εξτρεμιστές αποτελούν ήδη από καιρό πρόβλημα για την περιοχή, σκοπεύουν να δημιουργήσουν τη Μεγάλη Αλβανία, η οποία θα συνενώσει τμήματα κυρίαρχων κρατών.

Συνήθως οι ΗΠΑ τους υποστηρίζουν και δεν έχουμε εξαίρεση αυτή τη φορά» διαπιστώνει ο Μ.Γκάσιτς, συνδέοντας τις εξελίξεις με την πορεία του υπό σχεδίαση ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

«Еάν ο αγωγός παρόλα αυτά κατασκευαστεί, για τις ΗΠΑ αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς επιθυμεί να στείλει αέριο στην Ευρώπη μέσω Κατάρ, πράγμα, που θα τους επέτρεπαν να διακόπτουν την παροχή καυσίμου στην ΕΕ, όποτε το επιθυμήσουν. Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να της αφαιρέσει το ρωσικό σχέδιο αυτό το μοχλό πίεσης. Της χρειάζεται μια εναλλακτική επιλογή και εάν γι' αυτό χρειαστεί να εμποδιστεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στην ΠΓΔΜ, θα το πράξει. Και για να μην ρισκάρουν Ρωσία και ΕΕ να δημιουργήσουν αυτή τη δίοδο, τί θα ήταν καλύτερο από την πρόκληση μιας εξαιρετικά ασταθούς κατάστασης;», αναρωτιέται ο αναλυτής.

Στον νέο αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια αναφέρεται εκτενώς και δημοσίευμα της ρωσικής «Ιζβέστια», όπου ο Ολέγκ Μπονταρένκο προειδοποιεί ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να μετατραπεί σε νέα Ουκρανία.

Ο Μπονταρένκο υποστηρίζει ότι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τζες Μπέιλι, μέχρι την άφιξή του στα Σκόπια «έστηνε 'πλατείες Μαϊντάν', στην Τουρκία, όμως ο συντονιστής των περιβόητων ταραχών στην πλατεία Ταξίμ δεν πέτυχε την αποστολή του και ανακλήθηκε εσπευσμένως.

Τώρα οργανώνει επιχειρήσεις 'Ταξίμ' στα Σκόπια και για αυτό το σκοπό χορηγείται σοβαρή χρηματοδότηση μέσω των δομών του γνωστού σε εμάς Ιδρύματος Σόρος