Μια από τις πιο ηχηρές φωνές της ιατρικής κοινότητας, η Trisha Pasricha από το Harvard, εξηγεί ότι σχεδόν οι μισές περιπτώσεις καρκίνου μπορούν να προληφθούν με απλές αλλαγές στην καθημερινότητα. Η γαστρεντερολόγος του Beth Israel Deaconess Medical Center σημειώνει πως πολλοί από τους ασθενείς της τη ρωτούν πώς μπορούν να μειώσουν τον προσωπικό τους κίνδυνο.

Η ίδια, μιλώντας σε συνέδριο της Boston Globe, ξεκαθαρίζει ότι υπάρχουν πέντε συγκεκριμένες συνήθειες που αυξάνουν αισθητά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. «Όταν με ρωτούν ποιες μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν αμέσως τώρα για να μειώσουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν κίνδυνο καρκίνου, αυτό είναι που τους λέω να “κόψουν” πέντε πράγματα», αναφέρει.

Ποιες συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Σύμφωνα με την Trisha Pasricha, οι συνήθειες που πρέπει να περιοριστούν είναι οι εξής:

-Το αλκοόλ
-Το κόκκινο και τα επεξεργασμένα κρέατα
-Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
-Τα ζαχαρούχα ποτά
-Ο χρόνος που περνάμε καθισμένοι

Σε ανάρτησή της με βίντεο, η επιστήμονας εξηγεί γιατί οι παραπάνω παράγοντες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές.

Γιατί οι μικρές αλλαγές έχουν μεγάλη σημασία

Η Pasricha τονίζει ότι, παρότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εμφάνιση καρκίνου με απόλυτη ακρίβεια, ο συνολικός κίνδυνος μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε κανέναν καρκίνο 100%. Αλλά κάνοντας μικρές αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, μπορούμε να επηρεάσουμε σημαντικά τον συνολικό μας κίνδυνο», σημειώνει.

Απλές κινήσεις, όπως η μείωση του αλκοόλ ή ο περιορισμός της καθιστικής ζωής, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη.