Αγωνία, πίεση και στο βάθος χρεοκοπία. Αυτό ήταν το κλίμα που κατέγραφε ο ξένος Τύπος μέχρι στιγμής για το ελληνικό ζήτημα. Αθήνα και Βερολίνο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τέντωσαν το σχοινί φτάνοντας τις αντοχές στα άκρα με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά και η συμφωνία να βρίσκεται στον αέρα.

Σήμερα ωστόσο, οι Financial Times καταγράφουν το νέο κλίμα που επικρατεί μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου και τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να υποβαθμίσουν τις όποιες ανησυχίες για την επίτευξη της συμφωνίας.


Γράφουν οι Financial Times:

Έλληνες και Γερμανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την πιθανότητα η Αθήνα να αθετήσει την πληρωμή δόσης 300 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η χώρα στερεύει από ρευστό.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι περιμένει να καταβληθεί η δόση στις 5 Ιουνίου γιατί «θα έχουμε μια συμφωνία (ως τότε)», αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος προσπάθησε και αυτός να καθησυχάσει τις ανησυχίες που πυροδότησε το Σάββατο η απειλή του Νίκου Βούτση, του σκληροπυρηνικού υπουργού Εσωτερικών, για χρεοκοπία επειδή «τα χρήματα δεν υπάρχουν για να δοθούν».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι εξετάζονται νέα φορολογικά μέτρα για την κάλυψη του προβλεπόμενου δημοσιονομικού κενού των 3 δισ. ευρώ φέτος, αλλά απέκλεισε την επιβολή φόρου στις εγχώριες τραπεζικές καταθέσεις και στις συναλλαγές στα ATM.«Η φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών προτάθηκε στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες. Το υπουργείο διαφώνησε και η πρόταση απορρίφθηκε» είπε ο ίδιος.

Ο μαχητικός υπουργός Οικονομιών μετακινήθηκε από την θέση του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά από πιέσεις των δανειστών, για να επανεμφανιστεί αυτήν την εβδομάδα με το αισιόδοξο μήνυμα ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία.

Στο Βερολίνο ο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στις 5 Ιουνίου.

Η υποχρέωση των 300 εκατ. ευρώ είναι η πρώτη από τέσσερις ακόμα δόσεις δανείων συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ που η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα. Αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για να δοθούν νέα δάνεια στην Αθήνα, η Ελλάδα αναμένεται να αθετήσει την πληρωμή προς το ΔΝΤ.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τους πρώτους τέσσερις μήνες δείχνουν πως Αθήνα έχειμειώσει τις δαπάνες κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για να καλύψει τις προηγούμενες δόσεις δανείων προς το ΔΝΤ, πληρώνοντας ταυτόχρονα τις μηνιαίες πληρωμές σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε αντίστοιχο ποσό με την δέσμευση των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών Ταμείων, των τοπικών αρχών και άλλων κρατικών οντοτήτων για να πληρώσει το ΔΝΤ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε πως είναι «ενθαρρυντικό» ότι η Ελλάδα έχει διαμηνύσει ότι είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.

«Το βρίσκω ενθαρρυντικό, αν είναι αλήθεια, το ότι οι Έλληνες εξέφρασαν χθες την επιθυμία να αποπληρώσουν τα 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου» υπογράμμισε ο αξιωματούχος. «Πιστεύω ότι υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι δεν θα μιλάμε για μια χρεοκοπία κατά τις 5 Ιουνίου, είτε πριν, είτε αμέσως μετά» πρόσθεσε.

Αλλά ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές πρέπει να επιταχυνθούν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Γνωρίζουμε για τα προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο είναι τώρα τόσο σημαντικό οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες να επιταχυνθούν. Θέλουμε αυτήν την συμφωνία, την θέλουμε γρήγορα, δουλεύουμε σκληρά για αυτήν» δήλωσε σε εκδήλωση στο Δουβλίνο.

«Δεν υπάρχει Plan B» πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει άλλο σχέδιο από την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».