Φινλανδία: O Τίμο Σόινι ανελαβε επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας
Ένας ιδιαίτερα διαχυτικός πολιτικός προς τα ΜΜΕ
O πρόεδρος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Φινλανδών, Τίμο Σόινι, ορίστηκε σήμερα υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων από τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Γιούχα Σιπίλα.
Ο 52χρονος Σόινι, που ίδρυσε το κόμμα μαζί με άλλα στελέχη το 1995, βλέπει ένα όνειρό που είχε εδώ και πολύ καιρό να υλοποιείται, αναλαμβάνει δηλαδή τα καθήκοντα του επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας του.
Ο πολιτικός, που είναι ιδιαίτερα διαχυτικός προς τα μέσα ενημέρωσης και ικανός στο να κολακεύει το λαϊκό αίσθημα, οδήγησε το κόμμα των Φινλανδών στην τρίτη θέση στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, με το επιχείρημα ότι η Φινλανδία ετοιμαζόταν την εποχή εκείνη να δανείσει χρήματα στην Πορτογαλία.
Τέσσερα χρόνια μετά, αυτός ακριβώς ο κυβερνητικός συνασπισμός τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους και οι Φινλανδοί κατετάγησαν δεύτεροι στις εκλογές. Αποτέλεσαν επομένως τον φυσικό εταίρο για τον νικητή των εκλογών της 19ης Απριλίου, το κόμμα του Κέντρου.
Ο Σιπίλα έχει εντάξει στην κυβέρνησή του ευρωσκεπτικιστές αλλά και φιλοευρωπαϊστές, με τους τελευταίους να εκπροσωπούνται από τον συντηρητικό υπουργό Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Ελσίνκι που παραχώρησε από κοινού μαζί με τους άλλους δύο ισχυρούς άνδρες του νέου κυβερνητικού σχήματος, ο Τίμο Σόινι υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να θέσει υπό αμφισβήτηση την ιδιότητα της χώρας του ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα ήθελε να μεταρρυθμίσει, όχι να εγκαταλείψει.
«Η Φινλανδία είναι ένα ενεργό κράτος-μέλος, πραγματιστικό, που θέλει σαφή και χειροπιαστά αποτελέσματα. Αναζητάμε έναν αποφασιστικό, εποικοδομητικό τρόπο με πνεύμα συνεργασίας, προκειμένου να συνδυάσουμε τα εθνικά μας με τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στην Ευρώπη» υποσχέθηκε ο ίδιος.
Σχετικά με τα ευρωπαϊκά θέματα, οι Φινλανδοί είναι φίλα προσκείμενοι προς τους Βρετανούς συντηρητικούς, ένα κόμμα με το οποίο συμμάχησαν στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Εντούτοις, την ώρα που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της διαδικασίας που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος έως τα τέλη του 2017 για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, ο Σόινι δεν έχει φθάσει στο σημείο να προτείνει την αποχώρηση της Φινλανδίας από τους 28.
«Η εισδοχή στην ΕΕ αποτελεί μία πολιτική επιλογή για την Φινλανδία, που μας συνδέει με την κοινότητα των δυτικών αξιών. Η Ένωση πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Πρέπει να τη βελτιώσουμε, με τρόπο που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών της» τόνισε.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Σόινι είχε παρουσιάσει την Ένωση ως πηγή και εστία ενός ανώφελου γραφειοκρατικού κυκεώνα, προβάλλοντας επίσης, αλλά σε δεύτερο πλέον πλάνο, το ζήτημα της μετανάστευσης, έναντι της οποίας το κόμμα των Φινλανδών διάκειται εχθρικά.
Ο ίδιος υιοθέτησε εξάλλου μια πιο συμβιβαστική στάση σε σύγκριση με το 2011 όσον αφορά τα προγράμματα διάσωσης των οικονομιών ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης.
«Την ώρα που διαγράφεται στον ορίζοντα το ενδεχόμενο ενός τρίτου σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα, θα είναι η Φινλανδία εκείνη που θα το εμποδίσει; Το πιθανότερο (είναι πως) όχι» είχε γράψει ο Γιαν φον Γκέριχ, οικονομολόγος της τράπεζας Nordea, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
Αναλαμβάνοντας την εξουσία, αυτό το κόμμα διαμαρτυρίας θα πρέπει να φέρει εις πέρας μια δύσκολη δοκιμασία. Οι Φινλανδοί πολίτες προσδοκούν απεγνωσμένα την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, που έχει βυθιστεί στην κρίση. Το ποσοστό της ανεργίας έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 12 χρόνια, στο 9,6% σε μία χώρα όπου καταγράφηκε ύφεση τα τελευταία 2 χρόνια, το 2012 και 2013 και στασιμότητα της οικονομίας το 2014.
«Η κατάσταση στην Φινλανδία είναι σοβαρή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε σημαντικά και δύσκολα μέτρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Σιπίλα.
Η κυβέρνηση αναμένεται να εφαρμόσει μέτρα περιστολής των δαπανών και να μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξοικονόμηση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030. Οι άμεσες περικοπές θα ανέλθουν στο ποσό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2019, περιλαμβανομένων της μείωσης κοινωνικών επιδομάτων, περιστολή των δαπανών για την εκπαίδευση και την υγεία και την αναπτυξιακή βοήθεια.
«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων. Ορισμένα από τα μέτρα είναι οδυνηρά, αλλά είναι απαραίτητα» τόνισε ο Στουμπ.
«Η Φινλανδία υπήρξε ένας σθεναρός υποστηρικτής της υπεύθυνης οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να ζήσουμε όπως κηρύττουμε», υπογράμμισε.
Το κόμμα των Φινλανδών, πολλοί οι ψηφοφόροι του οποίου προέρχονται από τις λαϊκές τάξεις, καταγγέλλει, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τις πολιτικές λιτότητας.