Ρούτε για Τραμπ: Χωρίς αυτόν θα είχε "παγώσει" η Ευρώπη τις αμυντικές δαπάνες
Διπλωματικό σοκ στο Νταβός
Ο Μαρκ Ρούτε υποστηρίζει ότι χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα αύξαναν τις αμυντικές τους δαπάνες, με αιχμές για Ουκρανία και Γροιλανδία
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, καθώς απέδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών. Ο επικεφαλής της Συμμαχίας δήλωσε ανοιχτά ότι χωρίς την πίεση του πρώην και εκ νέου προέδρου των ΗΠΑ, η Ευρώπη δεν θα είχε κινηθεί προς το όριο του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ», υπογραμμίζοντας ότι η επανεκλογή του αποτελεί, κατά την άποψή του, θετική εξέλιξη για τη Συμμαχία.
Αμυντικές δαπάνες και Ουκρανία στο επίκεντρο
Μιλώντας σε συζήτηση με τίτλο «Μπορεί η Ευρώπη να υπερασπιστεί τον εαυτό της;», ο Ρούτε ρώτησε το ακροατήριο αν πιστεύει πραγματικά ότι, χωρίς τον Τραμπ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θα είχαν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες. Η απάντησή του ήταν κατηγορηματική, ενώ ξεκαθάρισε ότι η βασική προτεραιότητα για την Ευρώπη πρέπει να παραμείνει η Ουκρανία και όχι η Γροιλανδία.
«Δεν είμαι δημοφιλής σε εσάς τώρα επειδή υπερασπίζομαι τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να είμαστε ευτυχείς που είναι εκεί, γιατί μας έχει αναγκάσει στην Ευρώπη να αναλάβουμε τις συνέπειες και να φροντίσουμε περισσότερο για την άμυνά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ διατηρούν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ευρώπη, γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύει ότι εξακολουθούν να επενδύουν ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή άμυνα. Παράλληλα, χαρακτήρισε λογικό το αίτημα της Ουάσιγκτον η Ευρώπη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, καθώς οι ΗΠΑ στρέφουν μέρος της προσοχής τους προς την Ασία.
Γροιλανδία και ΝΑΤΟ: «Μόνο μελετημένη διπλωματία»
Αναφερόμενος στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία, ο Ρούτε τόνισε ότι η διαχείριση του ζητήματος μπορεί να γίνει μόνο μέσω «μελετημένης διπλωματίας». Επανέλαβε ότι η πραγματική προτεραιότητα της Συμμαχίας παραμένει η Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε κρίσιμη τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την αμερικανική ασφάλεια.
«Η Ουκρανία πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Χρειάζονται την υποστήριξή μας σήμερα, αύριο και την επόμενη μέρα», δήλωσε, καλώντας τους Ευρωπαίους συμμάχους να παραμείνουν απολύτως προσηλωμένοι στο ζήτημα.
Ο Μαρκ Ρούτε εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητά του ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα σπεύσουν να βοηθήσουν τις ΗΠΑ αν χρειαστεί, όπως και το αντίστροφο, υπογραμμίζοντας ότι η αμοιβαία συνδρομή παραμένει ο πυρήνας της διατλαντικής συμμαχίας.
En