Υπέρ της αποσύνδεσης ενός τετραπληγικού στη Γαλλία από το μηχάνημα που τον κρατάει στη ζωή αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Ο τετραπληγικός έχει μείνει φυτό και βρίσκεται καθηλωμένος στο κρεβάτι νοσοκομείου της Ρεν, απορρίπτοντας την προσφυγή των γονέων του σε μία δικαστική διαμάχη που έχει διχάσει την οικογένειά του.

Το ΕΔΑΔ επικύρωσε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Γαλλίας, το οποίο είχε επιτρέψει στους γιατρούς να διακόψουν την ενδοφλέβια παροχή τροφής και νερού που κρατούν στη ζωή τον 38χρονο Βενσάν Λαμπέρ, θύμα τροχαίου ατυχήματος το 2008.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ, το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, δεν μπορεί να προσβληθεί.

Η πολυσυζητημένη υπόθεση του Λαμπέρ έχει προκαλέσει κόντρα ανάμεσα στους γονείς του ασθενούς και δύο αδέλφια του και σε πέντε άλλα αδέλφια του και τη σύζυγό του Ρασέλ. Τον περασμένο Ιούνιο, το γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας είχε εγκρίνει το αίτημα της συζύγου του Λαμπέρ να τερματίσει τη ζωή του έπειτα από έξι χρόνια σε κώμα, κρίνοντας ότι η διατήρησή του στη ζωή συνιστά «παράλογη εμμονή».

Η απόφαση είχε βασιστεί και στην επιθυμία την οποία είχε εκφράσει ο ασθενής, σύμφωνα με τη σύζυγό του, πριν από το ατύχημα να μην κρατηθεί τεχνητά στη ζωή αν κάποτε βρεθεί σε κατάσταση απόλυτης εξάρτησης.

Όμως οι γονείς, η αδελφή κι ένας ετεροθαλής αδελφός του προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αμφισβητώντας την απόφαση αυτή.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκίνησε τον Ιανουάριο να εξετάζει την υπόθεση.

Η υπόθεση του Βενσάν Λαμπέρ έχει γίνει εμβληματική στη συζήτηση για την ευθανασία στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Λαμπέρ έχει υποστεί «μη αναστρέψιμες βλάβες» και «δεν υπήρξε ποτέ καμία επικοινωνία, ακόμη και στοιχειώδης μαζί του».

Ωστόσο, οι γονείς του πρώην ψυχιατρικού νοσηλευτή –παραδοσιακοί καθολικοί– και κάποια από τα αδέλφια του θεωρούν ότι παραμένει «παρών» και απαιτούν τη διατήρησή του στη ζωή καταγγέλλοντας απόπειρα δολοφονίας ενός ανάπηρου ανθρώπου.

Αντίθετα, η σύζυγός του με την υποστήριξη άλλων μελών της οικογενείας, αλλά και του ιατρικού σώματος, θεωρούν ότι η κατάσταση του Λαμπέρ δεν είναι αναστρέψιμη και δηλώνουν ότι η διακοπή παροχής ιατρικής φροντίδας αντανακλά τη θέλησή του.