Η Ελλάδα θα χρειαστεί ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του χρέους, ενώ οι χρηματοδοτικές της ανάγκες έχουν αυξηθεί σημαντικά, είπε την Πέμπτη ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) , μετά την δημοσιοποίηση της προκαταρκτικής ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα δεν λαμβάνει υπόψην την πρόσφατη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα – το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την μη πληρωμή της τελευταίας δόσης προς το Ταμείο – γεγονότα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές βασικές προβλέψεις της έκθεσης.
Εντούτοις, όπως εξήγησε, το Ταμείο έχει καταλήξει σε δύο συμπεράσματα: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικά υψηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες και δεδομένου το πού βρίσκεται η χώρα όσον αφορά την υπερχρέωσή της και την περιορισμένη της δυνατότητα να απορροφήσει χρέος, υπάρχει η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του χρέους».

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι δεν έχει διεξαχθεί λεπτομερής συζήτηση για την αντιμετώπιση του χρέους, ωστόσο «το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν σε μια αντιμετώπιση του χρέους που θα το καταστήσει βιώσιμο».
«Προτού έχουμε και τα δυο, δεν θα μπορούμε να πάμε στο εκτελεστικό συμβούλιο [του ΔΝΤ] και να πούμε ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο και βιώσιμο μεσοπρόθεσμα», είπε.