Την πόρτα της εξόδου δείχνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει σήμερα το Bloomberg καταγράφοντας τα όσα συνέβησαν χθες στις Βρυξέλλες.

Το πρακτορείο με δραματικούς τόνους περιγράφει την χθεσινή κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το «πάρτι τελείωσε».

Το άρθρο αναφέρει πως η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης ήταν γεμάτο από αισθήματα έντασης, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έλεγαν στον Τσίπρα ότι απέτυχε να τιμήσει τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αυτό αναφέρουν έξι αξιωματούχοι που μετείχαν στις συζητήσεις, αλλά έδωσαν τις πληροφορίες υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η αλήθεια είναι ότι από τις πλέον σκληρές της διαπραγμάτευσης δεν ήταν η Άνγκελα Μέρκελ, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά η Λιθουανή Ντάλια Γκριμπουσκάιτε, η πρώτη που μίλησε για πάρτι που φαίνεται να τελειώνει. «Η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει ανεύθυνη συμπεριφορά και η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη σε τέτοιου είδους συμπεριφορές», τόνιζε στους δημοσιογράφους. Ο Μαρκ Ρούτε μίλησε για θαύμα που πρέπει να συμβεί και ο Μαλτέζος, Ζόζεφ Μουσκάτ για τεράστιο χάσμα εμπιστοσύνης που έχει ανοιχτεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτός, όμως, που έθεσε τα πράγματα σε μια δραματική διάσταση ήταν ο Γιούνκερ που έκανε λόγο για προετοιμασίες ενός Grexit.

Η αρχή στο Eurogroup

Κατά το Bloomberg, τα πράγματα ήταν άσχημα από την αρχή, στο Eurogroup, που μπορεί να μην υποδέχθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά, αίφνης, ο τόνος άλλαξε όταν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης διαπίστωσαν πως ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας πήγε στη συνεδρίαση δίχως τις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ, Γιόχαν βαν Οφερτφελντ, έλεγε στους δημοσιογράφους: «Περίμενα πως ο νέος υπουργός θα μας έφερνε τις προτάσεις. Ναι, μας έκανε μια πολύ καλή παρουσίαση, αλλά αυτή τη στιγμή οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν πως είμαστε σε επείγουσα κατάσταση».

Το Plan B

Αυτή τη στιγμή, ολοένα και περισσότεροι κάνουν λόγο για Plan B, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητάει από την ΕΚΤ και την Κομισιόν να κάνουν λεπτομερειακά πλάνα που θα αποτρέψουν μια γενικότερη κατάρρευση της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει. Όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι που βρέθηκαν στη συνάντηση των ηγετών, αυτοί που επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον Τσίπρα ήταν ο Μουσκάτ και η Γκριμπαουσκάιτε. Και μπορεί η Λιθουανή πολιτικός να μην επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ο Μουσκάτ όμως, ακόμη και στις δημόσιες τοποθετήσεις του δεν έκρυψε την οργή του λέγοντας πως το δημοψήφισμα στην Ελλάδα λειτούργησε ανταγωνιστικά με την κοινή γνώμη της Ευρώπης.