Την "άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους" στην Υεμένη από σήμερα και "ως και το τέλος του Ραμαζανιού", την 17η Ιουλίου, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ενώ στη χώρα οι εχθροπραξίες μαίνονταν, με τουλάχιστον 36 νεκρούς σε μάχες και αεροπορικές επιδρομές.
Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι «ενημέρωσε την συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ότι συμφωνεί με την κατάπαυση του πυρός» με τους Χούτι και διαβεβαίωσε για «την υποστήριξή του και τη συνεργασία του», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν έλαβε "διαβεβαιώσεις" από τους Χούτι και τους συμμάχους των σιιτών ανταρτών "βάσει των οποίων η κατάπαυση του πυρός θα γίνει σεβαστή πλήρως και δεν θα γίνουν παραβιάσεις της από τους μαχητές που ελέγχουν".

"Αναμένουμε από όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση να τηρήσουν αυτή την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός", τόνισε ο Ντουζαρίτς. "Έχουμε λάβει από όλα τα μέρη τις διακοινώσεις που χρειαζόμασταν ώστε να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε την έναρξη της εκεχειρίας", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς όμως σχετικά δεν επιβεβαίωσε ρητά ότι η Σαουδική Αραβία—η χώρα που ηγείται των επιχειρήσεων της συμμαχίας αραβικών κρατών—δέχθηκε να διακόψει τις αεροπορικές επιδρομές.
"Είναι επιτακτική και επείγουσα ανάγκη η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει σε όλους τους ευάλωτους ανθρώπους στην Υεμένη απρόσκοπτα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

«Ο ΓΓ αναμένει την τήρηση των δεσμεύσεων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών» στην σύγκρουση, επέμεινε.
Πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις που μαίνονται στην χώρα και πάνω από 1 εκατ. έχουν εκτοπιστεί και ο ΟΗΕ ασκούσε πιέσεις για μια κατάπαυση του πυρός ώστε διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που εκτιμάται ότι έχει ανάγκη το 80% του πληθυσμού της χώρας.

Μόνο χτες τουλάχιστον 36 σιίτες αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες και σε αεροπορικές επιδρομές στη νότια Υεμένη.