Το τελευταίο Eurogroup μέχρι… το επόμενο
<p> Η αναβολή της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγεί σε πολιτική λύση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης</p> <p> </p>
Από “τελευταίο” σε… “τελευταίο” Eurogroup βαδίζει η Ελλάδα, με την τύχη της χώρας και το μέλλον της να ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεχίζουν το μεσημέρι από εκεί όπου διέκοψαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο, 3ο Μνημόνιο, εισέπραξε τη θετική αποδοχή των Θεσμών, τη θετική εισήγηση του Euro Working Group, αλλά και τη θετική αντιμετώπιση των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης. Η δυσπιστία ωστόσο για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση είναι ειλικρινής στις προθέσεις τις, καθώς και το κατά πόσο μπορεί να υλοποιήσει αυτά για τα οποία δεσμεύεται, οδήγησε τις χώρες που κινούνται στη σφαίρα επιρροής της Γερμανίας, να αναβάλλουν την οριστικοποίηση της συμφωνίας, ζητώντας περισσότερα.
Στο παραπάνω σκηνικό, ήρθε και η διαρροή του σχεδίου Σόιμπλε για “5ετές Grexit”, να βαρύνει επικίνδυνα το κλίμα, να δημιουργήσει ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της Γερμανίας, και να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα.
Πηγές των Βρυξελλών εκτιμούν ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να βάλει τις βάσεις για την τελική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, ζητώντας από την κυβέρνηση Τσίπρα πρόσθετα μέτρα, καθώς και την ψήφιση συγκεκριμένων νομοσχεδίων εντός της εβδομάδας, σε ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά της Αθήνας. Έτσι ώστε, σε μια επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, η συμφωνία να “κλειδώσει”.
Ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε
Οι έντονες ζυμώσεις που βρίσκονται από χθες σε εξέλιξη στο Eurogroup για την ελληνική πρόταση, οδήγησαν στην αναβολή της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σύμφωνα με τη σχετική φημολογία θα εξέταζε ακόμη και την προοπτική αποπομπής της Ελλάδας από την Ε.Ε.
Η είδηση για την αναβολή της Συνόδου της Ε.Ε. σκόρπισε ανακούφιση στην ελληνική πλευρά, ενώ πλέον διαμορφώνεται το περιβάλλον για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο ζήτημα της Ελλάδας, από τους ηγέτες της ευρωζώνης.
Η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί κανονικά το απόγευμα, και εκεί οι ηγέτες αναμένεται να πάρουν τις τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα.
Οι δηλώσεις των υπουργών στο Eurogroup
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Παντοάν, επανέλαβε ότι οι εταίροι έχουν… θέμα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Παντοάν, ο οποίος είναι σταθερός σύμμαχος της προοπτικής λύσης στο ελληνικό ζήτημα, και αποφυγής του Grexit, επεσήμανε με νόημα ότι θα βοηθούσε αν το ελληνικό Κοινοβούλι προχωρούσε άμεσα στην ψήφιση κάποιων μέτρων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι οι συζητήσεις για την επίλυηση της κρίσης στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολες. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από σημεία.
Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι θα πει στη γερμανική κυβέρνηση πως πρέπει να συμβιβαστεί και να μην ταπεινώνει την Αθήνα.«Τώρα πρέπει να υπερισχύσει η κοινή λογική και να συναφθεί μια συμφωνία. Η Ιταλία δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και λέω προς τη Γερμανία: αρκετά», φέρεται να δήλωσε ο Ρέντσι
Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα σήμερα, τόνισε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ. Ερωτηθείς τι περιμένει να γίνει σήμερα, τόνισε "Τίποτα". Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις εμπροσθοβαρώς για να υπάρξει συμφωνία, τόνισε.
Το μεσημέρι της Κυριακής, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις στο θέμα της Ελλάδας. Ο Πιέρ Μοσκοβισί δεν έκρυψε ότι υπάρχει θέμα… απουσίας εμπιστοσύνης των εταίρων απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα, και ζήτησε να ψηφιστούν νομοσχέδια από την ελληνική Βουλή, όσο πιο σύντομα γίνεται, ώστε να δρομολογηθεί η οριστικοποίηση της συμφωνίας.