Αποστολή στις Βρυξέλλες: Ελένη Καλογεροπούλου

Το… τέλος του δράματος για την Ελλάδα, με την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, ανακοινώθηκε επισήμως το πρωί της Δευτέρας… μέσω Twitter.

Την αρχή έκανε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Τσαλς Μισέλ, ο οποίος έγραψε τη λέξη “Agreement” στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, σχεδόν… πανηγυρίζοντας, ενώ ακολούθησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έγραψε, επίσης στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ότι η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης κατέληξε ομόφωνα σε συμφωνία, για την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον μηχανισμό του ESM.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, οι πρωταγωνιστές προχώρησαν σε δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας την αποτροπή των σεναρίων καταστροφής για την Ελλάδα.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε ανακουφισμένη για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

“Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ένα καλό βήμα για να οικοδομήσουμε ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ελλάδα”, σημείωσε με νόημα η Κριστίν Λαγκάρντ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Ο έμπειρος Ευρωπαίος πολιτικός, σταθερός και συνεπής φίλος της Ελλάδας, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, και από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούσε να φανταστεί το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα.

“Είχαμε πει από την αρχή ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit. Η συμφωνία ήταν επίπονη, αλλά τα καταφέραμε”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εστίασε στα περισσότερο… τεχνικά ζητήματα της συμφωνίας με την Ελλάδα, δίνοντας χρονοδιάγραμμα και αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή, τις αμέσως επόμενες μέρες, θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup, για να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα.

Ο Ολλανδός πολιτικός σημείωσε με νόημα ότι οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής αλλά και οι εκπρόσωποι των Θεσμών εργάστηκαν σκληρά σε μια σειρά από θέμα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της ανάκτησης σχέσεων εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι δημιουργείται ένα Ταμείο για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από την πλευρά της Ελλάδας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για το χρέος αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για το 3ο Μνημόνιο

Από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, προκύπτουν τα βασικά σημεία του προγράμματος οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας μέσω του μηχανισμού στήριξης του ESM.

- Θα χρειαστεί έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο για το σύνολο της συμφωνίας.

- Το πακέτο της βοήθειας ανέρχεται στο ύψος των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, για διάρκεια τριών ετών.

- Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρειαστούν 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

- Μετά την έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, θα πραγματοποιηθεί νέο Eurogroup.

- Θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις των κοινοβουλίων των ευρωπαϊκών χωρών.

- Το Ταμείο εγγυοδοτήσεων θα έχει κεφάλαιο 50 δισεκατομμύρια ευρώ, και έδρα την Αθήνα. Θα αξιοποιηθεί για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ ποσό 12.5 δισεκατομμυρίων θα διατεθεί για επενδύσεις.

- Στο σημερινό Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για χρηματοδότηση-γέφυρα προς την Ελλάδα, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

-  Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο ονομαστικού “κουρέματος” του ελληνικού χρέους.

- Θα ανακληθούν οι νόμοι που πέρασαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο στις αρχές Φεβρουαρίου.

- Όταν λήξει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, τον Μάρτιο του 2016, η Ελλάδα θα αιτηθεί νέο πρόγραμμα διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”.

- Ξεκλειδώνει το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το χρονικό της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής

Από τις 5 το απόγευμα της Κυριακής συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής που αποδεικνύεται μαραθώνια κάτι που δείχνει και τη μεγάλη της κρισιμότητα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν τρεις τετραμερείς συναντήσεις με τον Φρανσουά Ολάντ, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ντόναλντ Τουσκ κατά τις οποίες συζητήθηκαν τα σημεία απόκλισης.  Τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μισέλ Σαπέν ξεκίνησε λίγη ώρα πριν τις δέκα το βράδυ της Κυριακής. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα καθώς και διάφορες λεπτομέρειες.

Τα ζητήματα στα οποία προέκυψε μεγάλη διαφωνία νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, καθώς η Ελλάδα επιθυμεί περιορισμένη παρουσία του Ταμείου, κάτι που δεν ισχύει για τη Γερμανία αλλά και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.

Σε ο,τι αφορά τα θέματα που είχαν προκύψει κατά τη διάρκεια της νύχτας, φαίνεται να υπάρχει κάποιου είδους λύση.

Χρέος: Η ελληνική πλευρά κατέθεσε συγκεκριμένη διατύπωση σύμφωνα με πληροφορίες, η οποία παραμένει ακόμα στο τραπέζι χωρίς να αμφισβητείται έντονα από τις υπόλοιπες χώρες.

Μονομερείς ενέργειες: Οι μονομερείς ενέργειες οι οποίες είναι ουσιαστικά τα νομοσχέδια που πέρασε η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο, όπως οι επαναπροσλήψεις και η ανθρωπιστική κρίση, οι πληροφορίες θέλουν να έχουν ξεπεραστεί μέσω διατυπώσεων που ευνοούν την ελληνική πλευρά. 

Βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δις ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.
 
Πέραν αυτών των χρημάτων, υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους αποφεύχθηκε η αναφορά του Grexit στο κείμενο που είναι υπό διαπραγμάτευση.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις απαιτήσεις της Γερμανίας έλεγαν ότι στόχος της είναι να τιμωρηθεί η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας και παράλληλα να δοθεί ένα μήνυμα παραδειγματισμού προς άλλες χώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στην εντολή που πήρε από το σύνολο των ελληνικών κομμάτων για διαπραγμάτευση το βράδυ της Παρασκευής.

POLITICO - 12 MEΤΡΑ ΦΩΤΙΑ

Την ψήφιση 12 μέτρων ζητούν οι εταίροι από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μέχρι την Τετάρτη έτσι ώστε να "ξεκλειδώσει" η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και ειδικότερα της χρηματοδότησης από την EKT μέσω του ELA.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Politico τα μέτρα είναι τα εξής:

1. Εξορθολογισμός του ΦΠΑ
2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
3. Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος
4. Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
5. Διασφάλιση της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
6. Πλήρης εφαρμογή της αυτόματης περικοπής δαπανών

7. Τράπεζα ανάκαμψης και οδηγία ψηφίσματος
8. Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
9. Αποφασιστική δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
10. Ανεξαρτησία του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ
11. Αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης
12. Επιστροφή της Τρόικας-θεσμών στην Αθήνα