Πρώτο το γαλλικό Κοινοβούλιο ψηφίζει σήμερα για τη συμφωνία της Ελλάδας
<p>Παρ' ότι σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, αρκούσε η υπογραφή του Γάλλου προέδρου για να επικυρωθεί από τη Γαλλία η συμφωνία</p>
Το γαλλικό Κοινοβούλιο θα είναι τελικά το πρώτο που θα ψηφίσει σήμερα το απόγευμα για τη συμφωνία με την Ελλάδα, στην οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη Δεύτερα.
Παρ' ότι σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, αρκούσε η υπογραφή του Γάλλου προέδρου για να επικυρωθεί από τη Γαλλία η συμφωνία, ο Φ. Ολάντ αποφάσισε να την υποβάλλει για επικύρωση στη γαλλική βουλή με βάση το άρθρο 50 του Συντάγματος που δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Οι βουλευτές των έξι κοινοβουλευτικών ομάδων του γαλλικού κοινοβουλίου, φάνηκαν τελικά περισσότερο διηρημένοι από το αναμενόμενο.
Παίρνοντας το λόγο πριν την ψηφοφορία ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υπερασπίσθηκε με ιδιαίτερη ένταση την πρόταση υπερψήφισης της συμφωνίας και δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έζησε τελευταία δύσκολες στιγμές και σίγουρα ιστορικές στιγμές. Η Ευρώπη όμως ξεπέρασε μια κρίση που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία». Απαρίθμησε δε, τις συμφορές που θα είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους για την Ευρώπη.
«Χωρίς μια συμφωνία, θα δίναμε και μια ανησυχητική εικόνα για μας τους ίδιους στον υπόλοιπο κόσμο» πρόσθεσε.
«Το αποτέλεσμα της συμφωνίας, είναι ότι η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη, πράγμα που ήταν το βασικό ζητούμενο και η θέση που υπερασπίστηκε με τον πλέον πεισματικό τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει Grexit ούτε προσωρινό Grexit» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, και απευθυνόμενος στους βουλευτές που τοποθετούνται κατά της συμφωνίας δήλωσε :
«Χαιρετίζω το κουράγιο του Αλέξη Τσίπρα που έβαλε το συμφέρον της χώρας πάνω απ' όλα. Όταν θέλουμε να υποστηρίξουμε τον Α.Τσίπρα, δεν μπορούμε να παίξουμε το παιγνίδι αυτών που θέλουν την έξοδο της Ελλάδας. Και σας το λέω, ότι αυτοί που για λόγους τακτικής ή ιδεολογίας δραστηριοποιούνται σήμερα κατά της συμφωνίας, είναι ως να συμφωνούν με την δυστυχία των Ελλήνων. (...) Το να εγκαταλείψουμε τους Έλληνες, είναι σαν να εγκαταλείπουμε τους εαυτούς μας» είπε ο κ. Βαλς, υπογραμμίζοντας ότι μια χώρα (σαν τη Γαλλία) θα πρέπει να έχει συνέπεια στις αποφάσεις της.
Μιλώντας στη συνέχεια για το γαλλο-γερμανικό δίδυμο, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι στην Ευρώπη «τίποτα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς τη Γαλλία και τη Γερμανία ενωμένες».
«Με πλήρη συνείδηση και υπευθυνότητα, ο Πρόεδρος εργάσθηκε για τη διατήρηση των Γάλλο-γερμανικών σχέσεων, τη διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ και την προστασία των συμφερόντων των Γάλλων φορολογούμενων» κατέληξε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους βουλευτές να επικυρώσουν τη συμφωνία.