Βρετανία: Δεν επιθυμούμε εμπλοκή μετά την λύση του Κυπριακού
<p>Η Βρετανία και επισήμως διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί να έχει ρόλο και «στην επόμενη μέρα» μετά δηλαδή την λύση του Κυπριακού. </p>
Η Βρετανία είναι ένθερμος υποστηρικτής των διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει ένα επιτυχές αποτέλεσμα.
«Θέλω να επαινέσω» είπε «τόσο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και τον Μουσταφά Ακιντζί για τη δέσμευσή τους και την ηγετική τους ικανότητα να ωθήσουν τη διαδικασία παρακάτω», προσθέτοντας ότι αυτό «θα λειτουργήσει σημαντικά προς όφελος όλων των Κυπρίων» και της ευρύτερης περιοχής.
Ο κ. Χάμοντ, που πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.
Σε σχέση με τον εγγυητικό ρόλο της Βρετανίας, είπε ότι «δεν αναζητούμε κάποιον ειδικό ρόλο» και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη διαδικασία».
«Δεν έχουμε προκατασκευασμένες ιδέες αναφορικά με το αν θα έχουμε κάποιο ρόλο» ή «τι είδους ρόλο στο μέλλον» είπε. Πρόσθεσε ότι «αν μας ζητηθεί να διαδραματίσουμε οποιοδήποτε ρόλο, θα προσπαθήσουμε βεβαίως να το πράξουμε κατά τρόπο που να βοηθά υποστηρικτικά προς μια λύση».
Επανέλαβε εξάλλου την προσφορά της Βρετανίας για παράδοση μεγάλου μέρους των εδαφών των Βάσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο μιας λύσης, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη. «Αυτή η προσφορά συνεχίζει να ισχύει» είπε.
Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι το θέμα των εγγυήσεων θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί από τους δύο ηγέτες, οι οποίοι όμως «δεν έχουν φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο». Οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν εξάλλου στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στα θέματα της ασφάλειας. Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο στον τομέα αυτό «έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα».
Η επίσκεψη Χάμοντ έρχεται μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουνκερ που και εκείνος δήλωσε αισιόδοξος και μάλλον σηματοδοτεί μια έντονη κινητικότητα για το Κυπριακό.