Στην Ουάσινγκτον κορυφώνονται οι επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ να συναντώνται σε μια προσπάθεια να σηματοδοτήσουν μια νέα σελίδα στις εμπορικές τους σχέσεις. Tον Κινέζο ηγέτη υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ένα κόκκινο χαλί μήκους 30 μέτρων και κάπως έτσι ξεκίνησε η τριήμερη σύνοδος, ανοίγοντας ξανά τη διπλωματική σκακιέρα, έπειτα από μια μακρά περίοδο έντασης, με τον εμπορικό πόλεμο και τους εκατέρωθεν δασμούς να έχουν δυναμιτίσει τις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν σε δίμηνη παράταση των εμπορικών σχέσεών τους, την ώρα που ο Σι Τζινπίνγκ έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρώτη επίσκεψη Κινέζου ηγέτη στη χώρα εδώ και 11 χρόνια. Ο Σι και η σύζυγός του, Πενγκ Λιγιουάν, καταξιωμένη σοπράνο, προσγειώθηκαν στη στρατιωτική βάση Joint Base Andrews, έξω από την Ουάσινγκτον, λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε και αντάλλαξε χειραψία με το ζευγάρι, ως ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ εδώ και έξι δεκαετίες που υποδέχεται ξένο ηγέτη στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, με εξαίρεση τις επισκέψεις του Πάπα.


Περίπου την ίδια ώρα, ο Μπέσεντ ανακοίνωσε ως καταληκτική ημερομηνία τη 10η Ιανουαρίου για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι και έχει ως στόχο να διατηρήσει χαμηλότερους τους δασμούς και να περιορίσει ορισμένους ελέγχους στις εξαγωγές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. «Δεν ξέρω αν μπορεί να επιτευχθεί μια μεγαλύτερη συμφωνία», δήλωσε ο Μπέσεντ στο Fox News.

Τραμπ & Σι: Υψηλές προσδοκίες και στο βάθος μείωση δασμών 

Tο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση του Σι, ο οποίος ανέφερε ότι είναι «βέβαιος» πως το ταξίδι θα έχει «καρποφόρα αποτελέσματα». Οι προσδοκίες για σημαντικές εξελίξεις ήταν χαμηλές ενόψει της συνόδου κορυφής. Παρότι η παράταση της εκεχειρίας διασφαλίζει σταθερότητα έως το 2027, υπολείπεται της παράτασης τριών έως έξι μηνών που είχαν αφήσει να εννοηθεί ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η δίμηνη παράταση, ωστόσο, καλύπτει δύο συνόδους κορυφής ηγετών, στο Σεντζέν και στο Μαϊάμι αργότερα φέτος, όπου αναμένεται να συναντηθούν ξανά οι δύο ηγέτες.

«Αυτό θέτει ένα ελάχιστο όριο για το αποτέλεσμα της συνόδου, το οποίο οι αγορές μπορούν πλέον να ενσωματώσουν στις αποτιμήσεις τους, ενώ παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Τραμπ και ο Σι να καταλήξουν οι ίδιοι σε μια συμφωνία μεγαλύτερης διάρκειας», δήλωσε ο Σκοτ Κένεντι του Center for Strategic and International Studies. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το μικρότερο χρονικό περιθώριο υποδηλώνει πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί από την προσφορά της Κίνας σε ό,τι αφορά τις σπάνιες γαίες και πιθανώς άλλα ζητήματα».

Καθώς οι προοπτικές για μια παράταση μεγαλύτερης διάρκειας παραμένουν αβέβαιες, ο βασικός κινεζικός χρηματιστηριακός δείκτης CSI 300 υποχώρησε κατά 1,3% έως το μεσημεριανό διάλειμμα της Πέμπτης. Ο δείκτης της MSCI για τις ασιατικές μετοχές υποχώρησε έως και 0,7%, καθώς εντάθηκαν εκ νέου οι πιέσεις από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Οι μετοχές εταιρειών που προσπαθούν να δημιουργήσουν εναλλακτικές λύσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιων γαιών, η οποία κυριαρχείται από την Κίνα, υποχώρησαν, καθώς η παράταση της εκεχειρίας παρέχει περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις σχετικά με την προμήθεια των κρίσιμων αυτών ορυκτών, τα οποία είναι απαραίτητα για τις περισσότερες σύγχρονες τεχνολογίες. Στο Τόκιο, η Toyo Engineering, η οποία αναπτύσσει τεχνολογία για την ανάκτηση σπάνιων γαιών από τον θαλάσσιο πυθμένα, κατέγραψε πτώση περίπου 8%. Η αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης Lynas Rare Earths υποχώρησε έως και 5%.

Η Ταϊβάν και η Τεχνητή Νοημοσύνη

Η εμπορική εκεχειρία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε πέρυσι, σε σύνοδο κορυφής μεταξύ του Τραμπ και του Σι στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, και προέβλεπε την αναστολή υψηλών δασμών, των περιορισμών στις σπάνιες γαίες και των υψηλών τελών που επιβάλλονταν σε πλοία κινεζικής κατασκευής και ιδιοκτησίας όταν κατέπλεαν σε αμερικανικά λιμάνια.

Ο Μπέσεντ δήλωσε την Τετάρτη στο Fox News ότι ορισμένες από τις «δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί δεν έχουν τηρηθεί τέλεια από την κινεζική πλευρά». Οι κινεζικές εξαγωγές μαγνητών σπάνιων γαιών -μικροσκοπικών αλλά ιδιαίτερα ισχυρών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται ευρέως στη σύγχρονη βιομηχανική παραγωγή- παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τα επίπεδα που καταγράφονταν πριν από την εμπορική εκεχειρία.

Συνήθως οι πρόεδροι των ΗΠΑ υποδέχονται τους ξένους ηγέτες στον Λευκό Οίκο, σε επίσημη τελετή άφιξης, με τον Τραμπ να είναι ο πρώτος πρόεδρος εδώ και πρόσφατες δεκαετίες που υποδέχεται Κινέζο ηγέτη στον διάδρομο προσγείωσης. Η απόκλιση αυτή από το πρωτόκολλο δίνει στο Πεκίνο την ευκαιρία να παρουσιάσει την Κίνα, προς το εσωτερικό της κοινό, ως ισότιμη δύναμη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σι επισκέπτεται την Ουάσινγκτον έχοντας αξιοποιήσει τον έλεγχο που ασκεί η Κίνα στις σπάνιες γαίες για να αποσπάσει παραχωρήσεις από τον Τραμπ κατά τον περσινό εμπορικό πόλεμο με τους δασμούς. Ο Αμερικανός πρόεδρος, από την πλευρά του, επιδιώκει να προωθήσει δεσμεύσεις για αγορές αγροτικών προϊόντων και αεροσκαφών, καθώς και να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας για την τεχνητή νοημοσύνη.

Σημαντικές διαφωνίες εξακολουθούν να χωρίζουν τις δύο υπερδυνάμεις σε ζητήματα όπως το εμπόριο, η Ταϊβάν και ο ανταγωνισμός τους στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Σι δεν αναμένεται πλέον να συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία Κινέζων επιχειρηματιών, γεγονός που περιορίζει τις προοπτικές για τις μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες που προτιμά ο Τραμπ.