Δημιουργία μηχανισμού για την κήρυξη  χρεοκοπίας κρατών-μελών της ευρωζώνης συνιστά η ανεξάρτητη επιτροπή οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης.
Σκοπός όπως αναφέρουν η πρόληψη μελλοντικών κρίσεων και προσθέτουν ότι τα κράτη θα  έπρεπε να μπορούν να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση ως τελευταία λύση.
Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, σε μία ειδική έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, η επιτροπή των πέντε ειδικών που είναι γνωστοί ως «σοφοί», υποστήριξαν ότι η ελληνική κρίση κατέδειξε την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την ευρωζώνη πιο σταθερή.
Η ανεξάρτητη επιτροπή πρότεινε πως παράλληλα με μέτρα όπως η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, η «εργαλειοθήκη» της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να εμπλουτισθεί με έναν μηχανισμό ελεγχόμενης κρατικής χρεοκοπίας, ο οποίος θα καταστήσει αξιόπιστη τη ρήτρα μη διάσωσης της ευρωζώνης.
«Για να διασφαλιστεί η συνοχή της νομισματικής ένωσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι ψηφοφόροι των πιστωτριών χωρών δεν είναι έτοιμοι να χρηματοδοτούν μόνιμα τις δανειολήπτριες χώρες», ανέφερε ο Κριστόφ Σμίντ, πρόεδρος της «Επιτροπής Σοφών».
Σύμφωνα με την πρόταση, ο μηχανισμός κρατικής χρεοκοπίας θα ανάγκαζε τους πιστωτές να υποστούν ζημίες όταν ένα κράτος χρεοκοπήσει και έτσι θα ενθάρρυνε τους επενδυτές να εκτιμούν καλύτερα τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν όταν επενδύσουν σε κρατικό χρέος.
Η «Επιτροπή Σοφών» συνιστά ακόμη η έξοδος μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ να είναι δυνατή, έστω και ως «εντελώς έσχατη λύση». «Ένα μόνιμα μη συνεργάσιμο κράτος μέλος δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να απειλήσει την ύπαρξη του ευρώ»,, αναφέρει η έκθεση.