Μεξικό: Σύλληψη υπόπτου για τη δολοφονία γνωστού φωτορεπόρτερ
<p>Ο ύποπτος έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για «βιασμούς και πρόκληση σωματικών βλαβών», είπε ο Ρίος.</p>
Ένας ύποπτος που έχει προηγούμενα με τη μεξικανική δικαιοσύνη συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για τις δολοφονίες του φωτοειδησεογράφου Ρούμπεν Εσπινόσα και τεσσάρων γυναικών, ανακοίνωσαν οι μεξικανικές εισαγγελικές αρχές.
Ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αναγνωρίστηκε χάρη στα δακτυλικά αποτυπώματα που άφησε στον τόπο του εγκλήματος, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Ροδόλφο Ρίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Ο ύποπτος έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για «βιασμούς και πρόκληση σωματικών βλαβών», είπε ο Ρίος.
Ο ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη, «ανακρίνεται από τους ερευνητές για την ενδεχόμενη συμμετοχή του στο έγκλημα», πρόσθεσε ο εισαγγελέας και διευκρίνισε πως πρόκειται για έναν Μεξικανό υπήκοο.
Οι σοροί του Εσπινόσα και των τεσσάρων γυναικών, ηλικίας 18 έως 40 ετών, ανάμεσα στις οποίες ήταν μια ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Νάντια Βέρα, ανακαλύφθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, με δεμένα χέρια, σημάδια βασανισμών και μια σφαίρα στο κεφάλι η καθεμιά, σε ένα διαμέρισμα στη συνοικία Ναβαρέτε του Μεξικού. Οι γυναίκες είχαν υποστεί σεξουαλικές επιθέσεις.
Την Τρίτη οι αρχές δημοσιοποίησαν ένα βίντεο από μια κάμερα ασφαλείας που απεικόνιζε τους τρεις φερόμενους ως δολοφόνους τους να φεύγουν από τον τόπο του εγκλήματος, σχετικά ήρεμα, το απόγευμα της Παρασκευής.
Ο Ρούμπεν Εσπινόσα, 31 ετών, ο οποίος εργαζόταν για το περιοδικό Proceso και την εφημερίδα AVC Noticias της πολιτείας Βερακρούς, είχε καταφύγει στην πρωτεύουσα του Μεξικού πριν από δύο μήνες διότι δεχόταν απειλές.
Ο θάνατός του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους δημοσιογραφικούς κύκλους στο Μεξικό και πυροδότησε πολλές διαδηλώσεις στη χώρα, οι συμμετέχοντες σε ορισμένες από τις οποίες κατηγόρησαν ανοικτά τις αρχές για τον φόνο του φωτορεπόρτερ.
Η δολοφονία προκάλεσε εξάλλου τρόμο στους περίπου δεκαπέντε δημοσιογράφους που έχουν επίσης καταφύγει στην πρωτεύουσα του Μεξικού διότι έχουν δεχθεί απειλές. Μέχρι σήμερα η πρωτεύουσα, μια μεγαλούπολη 9 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, θεωρείτο σχετικά ασφαλής για τους δημοσιογράφους.