Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ανασκαφών στον "Τύμβο της Μακεδονίτισσας"
<p>Τρία σημεία ενδιαφέροντος για το μοιραίο Νοράτλας</p>
Από την επόμενη Δευτέρα, ξεκινά η δεύτερη φάση των ανασκαφών στον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας» στη Λευκωσία, των συντριμιών του μοιραίου αεροσκάφους Νοτάτλας «Νίκη – 4» της 354 Μοίρας για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση με τη μέθοδο του DNA των 19 αταυτοποίητων σωρών νεκρών Καταδρομέων και Αεροπόρων, οι οποίοι επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος, και δεν έχουν εισέτι αναγνωριστεί, με τη συνδρομή ξένων εμπειρογνωμόνων, ειδικών σε στρατιωτικές ανασκαφές.
Συμφώνως με τους Κύπριους ειδικούς, η πρώτη φάση των ανασκαφών ολοκληρώθηκε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο και έχουν εντοπιστεί τρία σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία εκτιμάται από τους ειδικούς ότι αποτελούν θετική εξέλιξη στην όλη επιχείρηση.
Όπως επισημαίνει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο χώρο των ανασκαφών βρέθηκε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ο οποίος μαζί με τους Κύπριους ειδικούς επιστήμονες ενημέρωσε τον Τύπο για την ως τώρα πορεία των εργασιών. Ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι «τα ευρήματα είναι θετικά από την άποψη ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το μοιραίο αεροσκάφος είναι εδώ. Στόχος ασφαλώς δεν είναι μόνο να βρούμε την άτρακτο, στόχος είναι να εντοπίσουμε τα λείψανα των πεσόντων».
Συνεχίζοντας ο ίδιος απέστειλε μήνυμα προς τους συγγενείς των πεσόντων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, όποια διαδικασία και να χρειαστεί για να εντοπίσουμε τα λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων και να τους τα παραδώσουμε για να γίνουν και οι κηδείες όπως αρμόζει στις ελληνοχριστιανικές μας παραδόσεις αλλά και με τις πρέπουσες τιμές».
Με καθυστέρηση τόσων δεκαετιών όμως θα προσθέταμε εμείς, αφού από το 1974, όταν τα συντρίμμια του μοιραίου Νοράτλας θάφτηκαν άρον-άρον με μπουλντόζα «για να μην υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ελλάδα συμμετείχε στις επιχειρήσεις στην Κύπρο», αφφού επισήμως δεν είχε κηρυχθεί εμπόλεμος κατάσταση, όπως βλακωδώς πίστευαν οι τότε αρμόδιοι, οι σωροί των νεκρών καταδρομέων και αεροπόρων δεν έχουν παραδοθεί στους συγγενείς τους, αφού δεν είχε καταστεί δυνατόν να βρεθούν και να ταυτοποιηθούν τα σώματά τους. Τώρα, με καθυστέρηση τόσων δεκαετιών έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια εντοπισμού νεκρών μεταξύ των θαμμένων συντριμμιών του μοιραίου Νοράτλας.
Εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων η Έλενα Μεράνου εξήγησε το δύσκολο του εγχειρήματος καθώς εκτιμάται ότι μεταξύ των συντριμιών υπάρχουν και κάσες με πυρομαχικά που μετέφερε το αεροσκάφος. «Να καταλάβετε ότι η δουλειά μας είναι τριάντα τριάντα εκατοστά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλεύουμε πάρα πολύ προσεκτικά για την ασφάλεια τη δική μας, του κόσμου, του προσωπικού και της γύρω περιοχής και θέλουμε τη συνεργασία τη δική σας» ,τόνισε χαρακτηριστικώς.
Τέλος, ο επικεφαλής των ανασκαφών Ξενοφών Καλλής τόνισε ότι όλες οι ανασκαφές είναι δύσκολες αφού πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόβλεπτων κινδύνων, προσθέτοντας ότι στόχος των ερευνών είναι «να εντοπιστούν τα λείψανα και να παραδοθούν στις οικογένειες για μια αξιοπρεπή ταφή».
Λ.Σ.Μ.