Δραματική έκκληση για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη απευθύνουν ΟΗΕ και Ερυθρός Σταυρός
O πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και ο εισηγητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα στη σίτιση απηύθυναν σήμερα δραματικές εκκλήσεις σχετικά με τη ραγδαία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Υεμένη, ενώ προέτρεψαν ολόκληρο τον κόσμο να «ανοίξει τα μάτια του σε όσα συμβαίνουν» στην χώρα αυτή.
Ο Πέτερ Μάουρερ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (CICR) εξέφρασε το σοκ του μπροστά στα δεινά που βιώνουν οι πολίτες στην Υεμένη των οποίων υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας.
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής που μόλις ολοκλήρωσε στην χώρα, μετέβη στη Σαναά και το Άντεν και συνάντησε υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι το λιγότερο καταστροφική. Καμία οικογένεια δεν έχει γλυτώσει από τη σύρραξη. Οι πολίτες ζουν σε φρικτές συνθήκες και η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα. Ο κόσμος πρέπει να ανοίξει τα μάτια του στα όσα συμβαίνουν εδώ» επισήμανε ο Μάουρερ.
Στο ίδιο κλίμα είναι και τα συμπεράσματα του εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών Χιλάλ Ελβέρ σχετικά με τα επίπεδα του υποσιτισμού, ιδίως στην περίπτωση 850.000 παιδιών τα οποία πάσχουν από οξύ υποσιτισμό.
«Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, εκθέσεις καταδεικνύουν ότι 850.000 παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, ένας αριθμός που αναμένουμε ότι θα ανέλθει σε 1,2 εκατομμύριο παιδιά στις επόμενες εβδομάδες εάν οι συγκρούσεις συνεχιστούν με την ίδια ένταση» τονίζει σε ένα δελτίο Τύπου ο Ελβέρ.
«Καθώς η κλιμάκωση των συγκρούσεων συνεχίζεται, περισσότεροι από 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν αυτή τη στιγμή χωρίς να έχουν επαρκή πρόσβαση στα βασική είδη διατροφής» υπογραμμίζει ο εισηγητής του ΟΗΕ.
Η πολιορκία διαφόρων τοπικών διοικήσεων εμπόδισε τον εφοδιασμό, κυρίως με σιτηρά, του άμαχου πληθυσμού και οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει ο αραβικός συνασπισμός στοχοθετούν τοπικές αγορές και φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, τονίζεται στο δελτίο Τύπου.
«Το να οδηγούνται εσκεμμένα άμαχοι σε λιμοκτονία κατά τη διάρκεια διεθνών ή εσωτερικών συρράξεων μπορεί να αποτελεί έγκλημα πολέμου και μπορεί επίσης να αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στην περίπτωση που εμποδίζεται η διανομή τροφίμων» προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Εκφράζονται εξάλλου ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση των κρατουμένων σε τρόφιμα και νερό και υπενθυμίζεται ότι η Υεμένη εισαγάγει τρόφιμα για το 80% των διατροφικών της αναγκών.
Ο εισηγητής απευθύνει έκκληση για την εφαρμογή μιας νέας ανθρωπιστικής εκεχειρίας, όπως εκείνη που τέθηκε σε ισχύ στο τέλος του Ραμαζανιού τον περασμένο μήνα, με στόχο να διανεμηθούν στους άμαχους τρόφιμα και φάρμακα.
Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει την ζωή μέχρι στιγμής σε 4.435 ανθρώπους σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η ΔΕΕΣ υπολογίζει ότι 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
«Δε μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Η Υεμένη βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Πρέπει επειγόντως να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην χώρα και να άρουμε τα εμπόδια στις παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων. (…) Προτεραιότητά μας πρέπει επίσης να είναι η αναζήτηση μιας ταχείας πολιτικής λύσης» υπογράμμισε ο Μάουρερ.