Οι ιταλικές αρχές έχουν συλλάβει περισσότερους απο 880 διακινητές μεταναστών από τον Ιανουάριο του 2014, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα Avvenire.

Αν και οι 800 από αυτούς θεωρούνται απλώς «άνθρωποι χωρίς συνείδηση που δίνουν τις εντολές έχοντας στην κατοχή τους ένα δορυφορικό τηλέφωνο και ένα γκλομπ», περίπου 80 πιστεύεται ότι είχαν μεγαλύτερες ευθύνες. Μεταξύ αυτών είναι και ένας άνδρας από την Ερυθραία, ο οποίος φέρεται ότι συμμετείχε στην οργάνωση 23 ταξιδιών στη Μεσόγειο.

Από τις αρχές του 2014 έχουν συλληφθεί 279 διακινητές από την Αίγυπτο, 182 από την Τυνησία, 77 από τη Σενεγάλη, 74 από τη Γκάμπια, 41 από τη Συρία, 39 από την Ερυθραία, 29 από το Μαρόκο, 24 από τη Νιγηρία και 22 από τη Λιβύη. Κατά την ίδια περίοδο έφτασαν στην Ιταλία δια θαλάσσης περίπου 270.000 μετανάστες.

Παρά την ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας των αρχών της Ιταλίας με τις εν λόγω χώρες - εξαιρουμένης της Λιβύης που έχει βυθιστεί στο χάος τα τελευταία χρόνια - δεν έχει συλληφθεί κανείς από τους μεγάλους «αρχηγούς» των κυκλωμάτων που καταζητούνται διεθνώς.

Η Avvenire φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση του Αιθίοπα Ερμίας Γκαρμιάι, ο οποίος φέρεται ότι έχει αποκομίσει 70 εκατομμύρια δολάρια, ναυλώνοντας σκάφη στους μετανάστες. Μεταξύ αυτών των σκαφών ήταν και εκείνο που βυθίστηκε τον Οκτώβριο του 2013 στα ανοιχτά της Λαμπεντούζας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 366 άνθρωποι.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του πολύγλωσσου Γκαρμιάι που έχουν υποκλαπεί αποκαλύπτουν έναν «πονηρό και κυνικό» άνθρωπο. Ο Αιθίοπας δρα από τη Λιβύη όπου προς το παρόν μόνο το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ένοπλες παρακρατικές οργανώσεις για την επικερδή αυτή επιχείρηση θα μπορούσε να διαταράξει την αυτοκρατορία του, εξηγεί η καθολική εφημερίδα, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές.

Στις αρχές Ιουλίου, Τυνήσιος διακινητής σώθηκε από ένα ναυάγιο στη Λαμπεντούζα και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας.