Η Le Monde επεξηγεί για ποιόν λόγο η μπύρα στην Ελλάδα είναι φθηνότερη
<p>Βάσει του δείκτη τιμών αγαθών και υπηρεσιών που δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat για το 2014...</p>
"Ένας Ιρλανδός που κάνει διακοπές στην Σλοβακία πληρώνει την μπύρα του 2,5 φορές λιγότερο απ' ό,τι στην παμπ της γειτονιάς του. Αν τώρα θελήσει λίγο περισσότερο ήλιο, θα την πιει στην Ελλάδα όπου θα πληρώσει και πάλι δύο φορές λιγότερο απ” ό,τι στην πατρίδα του. Αν και έχουν το ίδιο νόμισμα, η αξία των αγαθών και των υπηρεσιών διαφέρει πολύ από την μία αγορά στην άλλη στις 19 χώρες της ευρωζώνης", σχολιάζει σε άρθρο της η εφημερίδα Le Monde.
Ως εκ τούτου ένας Πορτογάλος κάνει με κατά μέσον όρο περίπου 60 ευρώ τα ίδια ψώνια που ένας Γάλλος κάνει με περίπου 80. Βάσει του δείκτη τιμών αγαθών και υπηρεσιών που δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat για το 2014, διαμορφώνονται κυρίως δύο ομάδες.
Όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, από την μία πλευρά βρίσκονται οι χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες ο δείκτης τιμών βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο στην ΕΕ των 28 χωρών μελών και από την άλλη οι χώρες της δυτικής και της βόρειας Ευρώπης, όπου κυμαίνεται πάνω από τον μέσο όρο. Στην μέση περίπου βρίσκονται η Γερμανία και η Ιταλία, οι οποίες τοποθετούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σχεδόν ακριβώς στον μέσο όρο, επισημαίνει η εφημερίδα, η οποία παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους για περισσότερα στοιχεία στην Eurostat.
Εξηγώντας τέλος τους λόγους για τους οποίους η μπύρα στοιχίζει λιγότερο σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης απ” ό,τι σε άλλες, η Le Monde επισημαίνει ότι, παρότι πρόκειται για ένα προϊόν που το βρίσκει κανείς εύκολα παντού, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, αυτό που διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από την μία χώρα στην άλλη είναι η φορολογία στα οινοπνευματώδη ποτά και στα τσιγάρα.
Έτσι, καταλήγει, στην Ιρλανδία αυτά τα προϊόντα φορολογούνται πολύ, ενώ αντιθέτως στην Λιθουανία για παράδειγμα η φορολογία είναι πολύ μικρή, για να μην πούμε ανύπαρκτη. Ένα πακέτο τσιγάρα στοιχίζει κατά μέσο όρο 3 ευρώ στο Βίλνιους, ενώ ένας Δουβλινέζος θα πρέπει να δώσει για το ίδιο πακέτο περισσότερα από 10 ευρώ.