Γαλλία: "Προμελετημένη και στοχευμένη" η επίθεση του Μαροκινού στο τρένο
<p><strong>"Εγώ δεν είμαι Charlie γιατί προσβάλλει τη θρησκεία μου, το Κοράνι μου"</strong></p>
"Προμελετημένο και στοχευμένο" χαρακτηρίζουν οι γαλλικές εισαγγελικές το σχέδιο του 26χρονου Μαροκινού Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, του δράστη της αποτυχημένης επίθεσης μέσα στο τρένο Thalys που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ για το Παρίσι την περασμένη Παρασκευή.
Ο Ελ Χαζάνι έφτασε στο δικαστικό μέγαρο αργά το μεσημέρι με ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας χωρίς διακριτικά. Ήταν ξυπόλυτος και φορούσε μια νοσοκομειακή ρόμπα, έχοντας τα μάτια καλυμμένα και τα χέρια δεμένα με χειροπέδες στην πλάτη. Ο νεαρός Μαροκινός υποστηρίζει ότι δεν είναι τρομοκράτης και ήθελε μόνο να ληστέψει τους επιβάτες του τρένου "επειδή πεινούσε", όπως έχει δηλώσει η συνήγορος του. Ωστόσο ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χαρακτήρισε "παρατραβηγμένο" αυτόν τον ισχυρισμό και είπε ότι η έρευνα που διεξάγεται σε βάρος του αφορά την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας με τρομοκρατική πρόθεση.
Σύμφωνα με τον Μολέν, ο Ελ Χαζάνι έμεινε επί 5-7 μήνες στη Γαλλία το 2014 και κατόπιν επισκέφθηκε την Αυστρία και τη Γερμανία. Έφυγε έπειτα για την Τουρκία και, με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι τώρα, πιστεύεται ότι επέστρεψε στην Ευρώπη στις 4 Ιουνίου 2015, με αεροσκάφος που προερχόταν από την Αντάκια (Αντιόχεια) της Τουρκίας.
Όταν επιβιβάστηκε στο τρένο, ο Ελ Χαζάνι είχε μαζί του ένα επιθετικό τουφέκι τύπου ΑΚΜ (και όχι ΑΚ-47, όπως αναφερόταν μέχρι σήμερα) καθώς και "270 σφαίρες των 7,62 χιλιοστών". Στην κατοχή του βρέθηκε επίσης και "ένα μπουκάλι με βενζίνη".
Νωρίτερα, η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε δύο κατοικίες σε μια λαϊκή συνοικία των Βρυξελλών και κατέσχεσε ορισμένα αντικείμενα, στο πλαίσιο των ερευνών που είναι σε εξέλιξη για την επίθεση στο τρένο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Dernieure Heure, η έρευνα αφορούσε το σπίτι της αδελφής του Ελ Χαζάνι και εκείνο ενός φίλου του, όπου διέμενε για πολλές ημέρες ο ύποπτος, στη συνοικία Μολενμπέκ-Σεν-Ζαν. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.
"Κανείς δεν συνελήφθη, ούτε προσήχθη για ανάκριση. Ορισμένα αντικείμενα κατασχέθηκαν για να εξεταστούν λεπτομερώς" σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εισαγγελικές αρχές. Δεν διευκρινίστηκε πάντως αν οι ένοικοι των σπιτιών ήταν παρόντες στην έρευνα.
Πριν επιβιβαστεί στο τρένο, ο Μαροκινός είχε μπει με το κινητό του τηλέφωνο σε έναν τζιχαντιστικό ιστότοπο και παρακολούθησε ένα βίντεο με ψαλμούς "από τη στιγμή που αγόρασε το εισιτήριό του μέχρι που ανέβηκε στην αμαξοστοιχία", λίγες ώρες αργότερα, είπε μια αστυνομική πηγή, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία του ραδιοφωνικού σταθμού France Info.
Ο Μολέν επιβεβαίωσε και αυτός ότι ο Ελ Χαζάνι, μετά την επιβίβασή του στο τρένο παρακολούθησε στο YouTube βίντεο στα οποία ένα πρόσωπο καλούσε τους πιστούς να πολεμήσουν και να πάρουν τα όπλα "στο όνομα του Προφήτη".
Στην κατοχή του Ελ Χαζάνι βρέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα όμως, σύμφωνα με την αστυνομία, του ανήκε μόνο το ένα καθώς το δεύτερο το πήρε πιθανότατα από κάποιον άλλον επιβάτη του τρένου.
Η φλαμανδική εφημερίδα De Standaard έγραψε ότι μία από τις αδελφές του 26χρονου Μαροκινού ζει στις Βρυξέλλες εδώ και πολλά χρόνια. Η γυναίκα αυτή έχει σελίδα στο Facebook που επιβεβαιώνει ότι κατοικεί στο Βέλγιο, όμως η σελίδα αυτή δεν έχει ανανεωθεί εδώ και πολλούς μήνες.
Η νεαρή γυναίκα δραστηριοποιήθηκε έντονα όταν σημειώθηκαν οι επιθέσεις εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και ενός εβραϊκού σουπερμάρκετ στο Παρίσι, τον περασμένο Ιανουάριο. Είχε αναρτήσει μάλιστα και βίντεο που ισχυρίζονταν ότι οι επιθέσεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών δεν ήταν πραγματικές αλλά "εφεύρημα" των αρχών. Έγραψε: "Εγώ δεν είμαι Charlie γιατί προσβάλλει τη θρησκεία μου, το Κοράνι μου". Εκτός από τα βίντεο Σαουδαράβων σαλαφιστών που απαγγέλλουν το Κοράνι, η γυναίκα είχε κάνει like σε άλλες σελίδες που αφορούσαν το Ισλάμ αλλά και σε σελίδες που αφορούσαν πιο "ελαφρά" θέματα, όπως τον έρωτα, τις δίαιτες και την περιποίηση των μαλλιών. Σύμφωνα με την De Standaard δεν υπήρχε καμία αναφορά σε ακραίες τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος.