Αζερμπαϊτζάν: Στη φυλακή δημοσιογράφος που ερευνούσε την κυβέρνηση
<p>Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον πρόεδρο της χώρας ότι φιμώνει τους διαφωνούντες και φυλακίζει τους αντιπάλους του</p>
Δικαστήριο του Αζερμπαϊτζάν καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 7,5 χρόνων μια γνωστή δημοσιογράφο που αποκάλυπτε τη διαφθορά της κυβερνητικής ελίτ, σε μία δίκη που οι επικριτές της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν πολιτική.
Η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει πως η Χαντίτζα Ισμαήλοβα, που εργάζεται για το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Radio Free Europe/Radio Liberty, είναι κρατούμενη συνείδησης και πως οι κατηγορίες σε βάρος της κατασκευάστηκαν προκειμένου να σταματήσει τις έρευνες που πραγματοποιεί για διαφθορά.
"Είναι ακόμη μία άδικη δίκη που βασίζεται σε εντελώς χαλκευμένες κατηγορίες. Η κυβέρνηση έχει αυξήσει τη βάναυση καταστολή των πολιτικών ακτιβιστών, των δημοσιογράφων, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε ο Ντένις Κριβότσεϊεφ, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε από την πλευρά της τη δικαιοσύνη στο Αζερμπαϊτζάν να ακυρώσει "αμέσως" την ετυμηγορία της, την οποία χαρακτήρισε "σκανδαλώδη" σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της οργάνωσης Κένεθ Ροθ.
Δικαστήριο του Μπακού έκρινε πως η Ισμαήλοβα είναι ένοχη για κατάχρηση, παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες, φοροδιαφυγή, και κατάχρηση της θέσης της.
Η πολιτική αγωγή ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης εννέα ετών στην Ισμαήλοβα, 39 ετών, η οποία έχει κάνει έρευνες για την κυβερνητική διαφθορά, τις επιχειρηματικές συναλλαγές του προέδρου και της οικογένειάς του και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν.
"Διαφωνούμε με την ετυμηγορία και σχεδιάζουμε να υποβάλουμε έφεση. Η καταδίκη δεν στοιχειοθετείται και ήταν προμελετημένη", δήλωσε στο Reuters ο συνήγορος υπεράσπισης Φάριζ Χαμάζλι.
Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ότι φιμώνει τους διαφωνούντες και φυλακίζει τους αντιπάλους του, κατηγορίες τις οποίες το Μπακού αρνείται.
Παρά τις επικρίσεις, η Δύση επιδιώκει την εύνοια της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας ως εναλλακτικού της Ρωσίας προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου.