Η πανευρωπαϊκή κρίση που έχει προκαλέσει η ασύμμετρη και αθρόα μεταναστευτική ροή, και στην περιφέρεια αλλά και στον πυρήνα της Ευρώπη, κάνει τις κυβερνήσεις της Ένωσης να αρχίζουν να μιλούν για συντονισμένη και ουσιαστική δράση.

Τη δημιουργία μιας αρχής για τους πρόσφυγες για ολόκληρη την Ε.Ε., ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν σημειώνοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ίδια κριτήρια στη διαχείριση των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου στις χώρες-μέλη της Ένωσης.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Άσελμπορν, που είναι αρμόδιος στη χώρα του για τη μετανάστευση, πρότεινε μια διεύρυνση του Γραφείου Υποστήριξης Ευρωπαϊκού Ασύλου, μια υπηρεσία της Ε.Ε. που εδρεύει στην Μάλτα, σε μια Ευρωπαϊκή Αρχή για τους Πρόσφυγες.

Ο Άσελμπορν σημείωσε ότι η δημιουργία μιας υπηρεσίας αυτού του είδους είναι απαραίτητη επειδή προς το παρόν υπάρχουν «απίστευτες διαφορές στον χρόνο που παίρνει η επεξεργασία των αιτήσεων και στον βαθμό αποδοχής».
Βρετανία: Έμφαση στην διευθέτηση του εμφυλίου στην Συρία

Έκκληση πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διευθέτηση του πολέμου στη Συρία, αντί να δέχεται η Ευρώπη περισσότερους πρόσφυγες από τη χώρα.

«Έχουμε δεχτεί έναν αριθμό αυθεντικών αιτούντων άσυλο από συριακούς καταυλισμούς προσφύγων και συνεχίζουμε να εξετάζουμε τις αιτήσεις, αλλά πιστεύουμε πως το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσπαθήσουμε να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα σε αυτό το μέρος του κόσμου», δήλωσε ο Κάμερον, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, η αποδοχή περισσότερων προσφύγων από την Συρία δεν θα λύσει την μεταναστευτική κρίση στην Μεσόγειο.

Γερμανοβρετανικές κόντρες
Την Τρίτη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ επέκρινε την απροθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να φιλοξενήσει περισσότερους Σύρους πρόσφυγες και δήλωσε πως ο Κάμερον έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες, λόγω της ανακοίνωσης του πως ο συνολικός αριθμός των Σύρων προσφύγων που θα εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα υπερβεί τους 1.000.

Η μεγαλύτερη αυτονομία του Ηνωμένου Βασιλείου στον καθορισμό της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι ένα από τα θέματα που ο Βρετανός πρωθυπουργός επιχειρεί να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει ενός δημοψηφίσματος.

Προειδοποιήση Τούσκ: Να μην χωριστεί η Ευρώπη στα δύο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο «χωρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανατολή και δύση» σε ό,τι αφορά το θέμα της υποδοχής μεταναστών, λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

«Συγχωρήστε μου την απλούστευση, αλλά είναι σα να υπάρχει ένας χωρισμός μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής ΕΕ», είπε ο Τουσκ στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των Ευρωπαίων πρεσβευτών.

«Κάποια κράτη μέλη σκέφτονται μόνο πώς να εξαλείψουν το κύμα των μεταναστών, κάτι που συμβολίζεται από τον αμφιλεγόμενο φράχτη στην Ουγγαρία, ενώ άλλα επιθυμούν περισσότερη αλληλεγγύη, υπερασπιζόμενα (…) αυτό που αποκαλούμε αναγκαστικές ποσοστώσεις» στην υποδοχή των μεταναστών από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η εξεύρεση ενός κοινού παρονομαστή αποτελεί μια πρόκληση κλειδί», τόνισε ο Τουσκ, την ώρα που η Γερμανία δεν μάσησε τα λόγια της κατηγορώντας κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης ότι αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες μέσω του συστήματος των ποσοστώσεων.