Ισπανία: Οι όποιες πρωτοβουλίες για το μεταναστευτικό πρέπει να συνδυάζονται με τη ανεργία
<p>Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων</p>
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάλο άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες αξιολογούν τα κριτήρια για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη της ΕΕ λέγοντας ότι η ανεργία και τα μέτρα μεταναστευτικής πολιτικής δεν αξιολογούνται επαρκώς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιλάβει το ΑΕΠ, τον πληθυσμό και την ανεργία, καθώς και τον αριθμό των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που έχει δεχτεί μία χώρα και τους χώρους επανεγκατάστασης που προσφέρει, στους παράγοντες που καθορίζουν τον τρόπο κατανομής των προσφύγων ανά την ΕΕ.
"Δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα πρώτα δύο κριτήρια. Κατά τη γνώμη μου, η ανεργία και τα μέτρα μεταναστευτικής πολιτικής δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.
"Κι αυτό γιατί αν το ποσοστό της ανεργίας είναι τόσο υψηλό όσο είναι σήμερα στην Ισπανία-- 22%-- δεν μπορώ να προσφέρω στους ανθρώπους μία δίκαιη ευκαιρία για ενσωμάτωση εδώ", είπε ο ίδιος.
Ο Γκαρθία-Μαργκάλο δήλωσε επίσης ότι η Ισπανία έχει επενδύσει πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια και ότι συνεργάζεται με χώρες όπως η Μαυριτανία, η Σενεγάλη και το Μαρόκο για τον έλεγχο της μετανάστευσης.
"Ναι. Πρέπει να συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος--είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αλλά τα κριτήρια για την κατανομή των προσφύγων θα πρέπει να είναι δίκαια".
Εκλογές τον Δεκέμβριο
Τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε ακριβή ημερομηνία.
"Μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός...θα εξαγγείλω εκλογές. Δεν μπορώ να σας πω την ακριβή ημερομηνία, αλλά θα διεξαχθούν μέσα στον Δεκέμβριο", δήλωσε ο Ραχόι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Ο ισπανός πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας λέγοντας: "Η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας δεν θα συμβεί ποτέ. Είναι ανοησίες".
Ανησυχούν οι γερμανοί πολίτες για την μετανάστευση
Οι μισοί Γερμανοί ανησυχούν για τη ραγδαία αύξηση των αιτουμένων ασύλου στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.
Ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση παλεύει να αντιμετωπίσει το τεράστιο προσφυγικό κύμα το οποίο καταφθάνει, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τους 800.000 ανθρώπους μέχρι το τέλος του 2015.
Η έρευνα έγινε μεταξύ 2.373 ανθρώπων από την ασφαλιστική εταιρεία R+V, μεταξύ της 5ης Ιουνίου και της 17ης Ιουλίου.
Την ανησυχία του για τη δυνατότητα της Γερμανίας να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές εξέφρασε το 50% των ερωτηθέντων.
Κομισιόν: Ανακατανομή 120.000 μεταναστών από την περιφέρεια στο κέντρο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει την άμεση κατανομή 120.000 μεταναστών από την Ελλάδα, την Ιταλίακαι την Ουγγαρία στις χώρες - μέλη της Ε.Ε. βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, ενώ προβλέπεται και η επιβολή προστίμου στις χώρες που αρνούνται να δεχθούν αιτούντες άσυλο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί - μέσω μηχανισμού έκτακτης ανάγκης - να κατανείμει στις χώρες - μέλη άμεσα τον συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών, για την αποφόρτιση των τριών χωρών.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με αυτό τον τρόπο αναμένεται να κατανεμηθούν στις χώρες της Ε.Ε. 54.000 μετανάστες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ουγγαρία, 50.400 από την Ελλάδα και 15.600 από την Ιταλία.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σκοπεύει να υποβάλει τη σχετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη Τετάρτη.
Τα κριτήρια για την κατανομή των μεταναστών θα είναι ο πληθυσμός της χώρας υποδοχής, η οικονομική της ισχύς, το ποσοστό ανεργίας, αλλά και η μέχρι τώρα επιβάρυνση της χώρας από τους μετανάστες.
Στη νέα της πρόταση, η Κομισιόν θα δίνει τη δυνατότητα στις χώρες που δεν είναι έτοιμες να δεχθούν μετανάστες να πληρώνουν ένα ποσό στο νέο ταμείο της Ε.Ε., το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της μεταναστευτικής πολιτικής.