Γιούνκερ: Όσοι δεν συμμετέχουν να πληρώνουν
<p>Σχέδιο της Κομισιόν για όσες χώρες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες</p>
Την οικονομική επιβάρυνση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιθυμούν να υποδέχονται πρόσφυγες σχεδιάζει να εισηγηθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
«Κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία δεν είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν στην κατανομή των προσφύγων εντός της κοινότητας, θα πρέπει να συμμετάσχουν οικονομικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος» γράφει το περιοδικό, σε δημοσίευμά του, αναφερόμενο στις προθέσεις του κ. Γιούνκερ και προσθέτει: «Προϋπόθεση θα αποτελεί το εν λόγω κράτος-μέλος να επικαλεστεί "προσωρινούς συστημικούς λόγους", οι οποίοι δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει άμεσα στο σύστημα κατανομής».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντ' αυτού, για τις συγκεκριμένες χώρες θα υπάρχει προσωρινά η δυνατότητα, για μία φορά και σε διάστημα έως 12 μηνών, να βοηθήσουν δίνοντας χρήματα.
Το ίδιο θα ισχύσει, επισημαίνει το Spiegel, για την άμεση κατανομή των συνολικά 160.000 προσφύγων στην ΕΕ, όπως και για τον σχεδιαζόμενο μόνιμο Μηχανισμό Έκτακτης Ανάγκης. Αυτές τις προτάσεις, αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Γιούνκερ την επόμενη Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, κάποια κράτη-μέλη, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, αντιδρούν στην εφαρμογή του συστήματος κατανομής των προσφύγων.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, με δήλωσή του στο περιοδικό, απειλεί αυτές τις χώρες με οικονομικές συνέπειες: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να συγχρηματοδοτεί προγράμματα στις χώρες οι οποίες αυτήν τη στιγμή δεν δέχονται σχεδόν καθόλου ανθρώπους που ζητούν άσυλο, μόνο εάν υπάρξει επιτέλους η προθυμία για επαρκή συμμετοχή» σημειώνει.
Γερμανία: Να γίνουν κέντρα υποδοχής σε Ελλάδα και Ιταλία
Η Γερμανία θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες χορήγησης ασύλου στους πολίτες των δυτικών Βαλκανίων, κατατάσσοντας τις χώρες αυτές στις "ασφαλείς", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος έκανε επίσης γνωστό πως η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυναν επιστολή στους επικεφαλής της ΕΕ ζητώντας την υιοθέτηση ενός "βιώσιμου και δεσμευτικού" μηχανισμού για τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη.
Στην επιστολή περιέχονται προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται η ταχεία δημιουργία κέντρων υποδοχής στην Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ ζητείται από την Επιτροπή να εξετάσει αν θα πρέπει να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
"Τα κέντρα υποδοχής στα αποκαλούμενα θερμά σημεία στην Ιταλία και την Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν, το αργότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς", δήλωσε ο Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας πως η Γερμανία και η Γαλλία είναι έτοιμες να παράσχουν υποστήριξη.
Εκκλήσεις της UNICEF
Έκκληση να ληφθούν μέτρα για την προστασία των παιδιών μεταναστών και προσφύγων απευθύνει με δήλωσή του ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο αυτών που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, είναι παιδιά. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2015 περισσότερα από 106.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη.
Ο κ. Λέικ ζητάει μεταξύ άλλων να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα: η προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών με την παροχή βασικών υπηρεσιών ανά πάσα στιγμή –συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της διατροφής, της συναισθηματικής υποστήριξης και της εκπαίδευσης–, η ανάπτυξη επαρκούς αριθμού καταρτισμένων εμπειρογνωμόνων παιδικής πρόνοιας για την υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, η συνέχιση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα και την ξηρά και η διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών στις αποφάσεις που τα αφορούν.