Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εισρέουν κατά κύματα στην Ευρώπη είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από βία και διώξεις στις πατρίδες τους και έχουν το νόμιμο δικαίωμα να επιδιώξουν να τους χορηγηθεί άσυλο, δήλωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

«Ο γενικός γραμματέας (Μπαν Κι Μουν) υπογράμμισε την ατομική και συλλογική ευθύνη των ευρωπαϊκών κρατών να απαντήσουν με υπεύθυνο και ανθρώπινο τρόπο», σημείωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς. Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μπαν Κι Μουν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες επτά χωρών που πλήττονται από την κρίση: της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ κάλεσε τους ηγέτες στη συνάντηση που θα οργανώσει για το θέμα της προσφυγικής κρίσης στις 30 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πάντως ποιες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτή τη συνάντηση, ούτε τι μορφή θα έχει. Δεν θέλησε επίσης να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις αντιδράσεις των ηγετών με τους οποίους μίλησε ο Μπαν Κι Μουν, ορισμένοι από τους οποίους, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, τηρούν εξαιρετικά επιφυλακτική στάση απέναντι στην υποδοχή των προσφύγων.

Ο Μπαν Κι Μουν «τόνισε πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από τον πόλεμο και την βία και έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν άσυλο χωρίς να υφίστανται καμία μορφή διάκρισης», πρόσθεσε ο κ. Ντουζαρίτς.
Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα Βαλκάνια είναι μετανάστες που αναζητούν καλύτερες οικονομικές συνθήκες και δεν δικαιούνται άσυλο ή δεν πληρούν το νομικό καθεστώς ως πρόσφυγες, ενώ άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ανακοινώσει πως θα δεχτούν μόνο χριστιανούς πρόσφυγες και όχι μουσουλμάνους.
Ο κ. Ντουζαρίτς ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση στη βάση της θρησκείας, ενώ σημείωσε πως ο γ.γ του ΟΗΕ επαίνεσε τις προσπάθειες πολλών ευρωπαίων ηγετών για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση της κατάστασης και παρότρυνε την Ευρώπη να αναζητήσει μια ενιαία προσέγγιση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε επίσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες «να γίνουν η φωνή εκείνων που χρειάζονται προστασία και να βρουν τάχιστα μια κοινή προσέγγιση για να ανταποκριθούν στις βασικέ ανάγκες των προσφύγων».
Η ζώνη Σένγκεν θα διαλυθεί χωρίς κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην μεταναστευτική κρίση, δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ.

Το περίγραμμα της ζώνης του Σένγκεν βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, εκτός αν η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετήσει μια κοινή πολιτική για την μεταναστευτική κρίση, δήλωσε ο κ. Σάδερλαντ.

Παρότρυνε παράλληλα τις χώρες της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τα σύνορα τους μέσα στην Ένωση και να ενταχθούν στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.