Η Σλοβενία έτοιμη να δεχθεί έως και 10.000 πρόσφυγες
<p>«Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν και του Δουβλίνου»</p> <p> </p>
Η Σλοβενία είναι έτοιμη να δεχθεί έως και 10.000 πρόσφυγες, εφόσον υποβάλουν αίτηση για άσυλο στη χώρα αυτή, δήλωσε η σλοβένα πρεσβευτής στη Γερμανία, Mάρτα Κος Μάρκο, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post της περιφέρειας.
«Όταν οι πρόσφυγες κάνουν αίτηση ασύλου στη χώρα μας, τους δεχόμαστε και τους προστατεύουμε. Έχουμε τις δυνατότητες γι αυτό. Θα μπορούσαμε να δεχτούμε έως και 10.000», τόνισε η Μάρτα Κος Μάρκο. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβούν τον αριθμό αυτό, η χώρα θα αναγκαστεί, ωστόσο, να ζητήσει τη βοήθεια της Ευρώπης. «Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τους κανόνες των συμφωνιών του Σένγκεν και του Δουβλίνου. Ταυτόχρονα παραμένουμε ανθρωπιστές», διαβεβαίωσε η πρεσβευτής της Σλοβενίας. «Και εμείς γνωρίσαμε την αλληλεγγύη, όταν ήμασταν σε πόλεμο το 1991. Εκείνη την εποχή, η Αυστρία και η Ιταλία βρίσκονταν σε άμεση ετοιμότητα για να μας βοηθήσουν. Συνεπώς, αισθανόμαστε ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες».
Οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται την ώρα που η Σλοβενία, μια μικρή χώρα της κεντρικής Ευρώπης δύο εκατομμυρίων κατοίκων με σημαντική γεωγραφική θέση μεταξύ της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μαζική άφιξη μεταναστών στο έδαφός της.
Η χώρα προτίθεται να τηρήσει το απαραβίαστο των συνόρων του χώρου Σένγκεν, στον οποίο εντάχθηκε στα τέλη του 2007. Χθες, ο πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ δήλωσε, ωστόσο, ότι η Σλοβενία ενδέχεται να δημιουργήσει διαδρόμους διέλευσης για τους μετανάστες, αν αυτοί συνεχίζουν να συρρέουν μαζικά, προκειμένου να μπορέσουν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη σε καλές συνθήκες.
Η Σλοβενία ανέστειλε την Πέμπτη τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Κροατία, μετά την απόπειρα ομάδας 150 μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα με τραίνο που είχε προορισμό τη Ζυρίχη.
Οι σλοβενικές αρχές κατέγραψαν χθες την είσοδο περισσότερων από χιλίων μεταναστών στη χώρα, ενώ 700 παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο μεθοριακό πέρασμα του Όμπρεζε, 20 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας της Κροατίας, Ζάγκρεμπ.