Οι υπουργοί Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς και της Ουγγαρίας, Σάντορ Πίντερ άνοιξαν την Κυριακή ξανά τη συνοριακή διάβαση Χόργκος 1 στα σερβο-ουγγρικά σύνορα, αφαιρώντας συμβολικά τον πρώτο φράχτη.
Η διάβαση Χόργκος 1 άνοιξε εκ νέου για τη διέλευση επιβατών και φορτίων και από τη διάβαση Χόργκος 2 θα διευθετούνται διαδικασίες που αφορούν τους μετανάστες.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο στο Βελιγράδι, όταν ανακοινώθηκε ότι τα υπουργεία Εσωτερικών των δύο χωρών θα συμφωνήσουν τους όρους για την επαναλειτουργία των διαβάσεων που έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα, μετά τις συγκρούσεις της ουγγρικής αστυνομίας με πρόσφυγες.

Ο κ. Πίντερ εκτίμησε ότι "έκτακτες καταστάσεις απαιτούν και έκτακτες λύσεις" και ότι η πίεση που υφίστανται οι δύο χώρες προκάλεσαν μία τέτοια έκτακτη κατάσταση, αλλά τελικά οι δύο πλευρές κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το κοινό συμφέρον.

"Είναι λυπηρό που έπρεπε να διευθετήσουμε το θέμα με κλείσιμο των συνόρων, αλλά σε συνεργασία με τον κ. Στεφάνοβιτς βρέθηκε λύση για τη διέλευση" υπογράμμισε ο ο Ούγγρος υπουργός Εσωτερικών.

Η συνοριακή διάβαση Χόργκος 1 ήταν κλειστή από τις 17 Σεπτεμβρίου, λόγω της μεγάλης εισροής προσφύγων και της παραμονή τους στα σύνορα, που ήταν αποτέλεσμα της απόφασης της Ουγγαρίας να θέσει σε ισχύ αυστηρούς νόμους για την πρόληψη των παράνομων διελεύσεων των συνόρων, κάτι που ανάγκασε χιλιάδες πρόσφυγες να αλλάξουν διαδρομή και να κινηθούν προς την Κροατία.
Ο Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, αλλά η οικονομική συνεργασία και η κυκλοφορία των πολιτών έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Κροατία: Διαφωνίες για την πολιτική της κυβέρνησης
  Η κυβέρνηση της Κροατίας επέδειξε πλήρη ανετοιμότητα στο θέμα των μεταναστών, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες διέρχονται μαζικά από τη χώρα για να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη Δυτική Ευρώπη, τόνισε ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), Τόμισλαβ Καραμάρκο.

Η κυβέρνηση της Κροατίας, με την πολιτική της "άνοιξε τα σύνορα των Βαλκανίων και έκλεισε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

"Παραβιάζονται το Πρωτόκολλο του Δουβλίνου και διάφορα πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μετανάστες. Η Κροατία, με τον τρόπο αυτό έχει ανοίξει τα σύνορά της στα Βαλκάνια και τα έκλεισε προς την ΕΕ. Θεός φυλάξοι να μην ξεσπάσει καμία επιδημία. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι φοβούνται. Εδώ η ζωή έχει παραλύσει και είναι αμφίβολο αν τα παιδιά θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο" δήλωσε ο κ. Καραμάρκο.

Ο πρόεδρος της HDZ, κατά την επίσκεψή του το Σαββατοκύριακο στην κωμόπολη Τοβάρνικ, το πρώτο σημείο στο οποίο φθάνουν οι πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα της Σερβίας, είπε ότι όταν το κόμμα του ανέλθει στην εξουσία θα επιλύσει αμέσως το πρόβλημα.

"Έρχομαι εδώ ως άνθρωπος που τρέφει συμπάθεια προς τους πρόσφυγες και προς τους πολίτες της χώρας" σημείωσε, επισημαίνοντας, όμως, ότι οι πρόσφυγες εισέρχονται ανεξέλεγκτα και δεν καταγράφονται.

"Η Κροατία θα δεχθεί το ποσοστό προσφύγων που θα επιβληθεί και θα προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους ό,τι χρειάζονται. Ωστόσο, η έλλειψη οργάνωσης για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση μειώνει τα ανθρωπιστικά πρότυπα, η βροχή πέφτει και ακόμη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το ταξίδι" ανέφερε ο πρόεδρος της HDZ.

Φράκτης και στην Σλοβενία

Η σλοβενική αστυνομία άρχισε να τοποθετεί κιγκλιδώματα στη διάβαση Μπρεγκάνα- Όμπρεζιε, στα σύνορα με την Κροατία, ανάμεσα στο δρόμο και στην ουδέτερη ζώνη, ώστε να μην μπορούν οι πρόσφυγες να διασχίζουν παράνομα τα σύνορα, αλλά να παραμένουν στον καταυλισμό με σκηνές που έχουν στηθεί στην περιοχή, μεταδίδουν κροατικά ΜΜΕ.
Στην περιοχή προς το παρόν δεν υπάρχουν πρόσφυγες, καθώς η πλειοψηφία εκείνων που περίμεναν τις τελευταίες μέρες στις συνοριακές διαβάσεις Μπρεγκάνα - Όμπρεζιε και Χάρμιτσα - Ντόμποβα μεταφέρθηκαν, χθες το βράδυ, με λεωφορεία σε κέντρα υποδοχής στο εσωτερικό της χώρας.
Η σλοβενική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι τη νύχτα στη συγκεκριμένη διάβαση με την Κροατία ξέσπασαν επεισόδια και για το λόγο αυτό παρέμεινε κλειστή για μία ώρα.
"Στη συνοριακή διάβαση Όμπρεζιε η αστυνομία λαμβάνει μέτρα, που θα επιτρέψουν την ομαλή κυκλοφορία προς τα σύνορα" δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό N1 της Κροατίας η εκπρόσωπος της σλοβενικής αστυνομίας, Αλένκα Ντρένικ.
Στη Σλοβενία τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, κυρίως από την Κροατία, εισήλθαν περίπου 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός μετά σύντομη παραμονή φεύγει από τη χώρα με κατεύθυνση την Αυστρία.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Λιουμπλιάνα ελέγχει την κατάσταση, αλλά αναμένει και γρήγορη και αποτελεσματική κοινή απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση.
Ο Μίρο Τσέραρ τόνισε ότι αναμένει να συμφωνηθεί κοινή απάντηση σε επίπεδο "βασικών κατευθυντήριων γραμμών", την Τρίτη και την Τετάρτη, στις έκτακτες συναντήσεις των υπουργών Εσωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου της Σλοβενίας, τόνισε ότι η Σλοβενία με τη στάση της συμβάλλει στη διευκόλυνση επίλυσης του ζητήματος των προσφύγων στην Ευρώπη και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας της να παράσχει βοήθεια, αν υπάρξει ανάγκη.
Ο Μίρο Τσέραρ ζήτησε βοήθεια για τους πρόσφυγες, καθώς και για τις χώρες της ΕΕ που είναι περισσότερο εκτεθειμένες. Ζήτησε επίσης τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και σε σημαντικές από στρατηγική άποψη τρίτες χώρες.
Η Βουλή της Σλοβενίας συνεδριάζει εκτάκτως την ερχόμενη Τετάρτη για να συζητήσει τις πτυχές ασφάλειας της προσφυγικής κρίσης.

Στους βουλευτές θα παρουσιαστεί έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εποπτεία των Υπηρεσιών Ασφάλειας και Πληροφοριών με θέμα τους κινδύνους για την ασφάλεια που συνδέεονται με την προσφυγική κρίση και την παράνομη μετανάστευση.
Ο πρόεδρος της Σλοβενικής Βουλής, Μίλαν Μπργκλεζ δήλωσε πως η συνεδρίαση, κατά την οποία θα παρουσιαστεί η έκθεση, θα είναι κλειστή, όχι όμως η συζήτηση και η ψηφοφορία που θα ακολουθήσουν.
Τη σύγκληση επείγουσας συνεδρίασης ζήτησαν τα δύο κεντροδεξιά αντιπολιτευόμενα κόμματα, το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα και η Νέα Σλοβενία, τα οποία υποστηρίζουν ότι το καθεστώς Σένγκεν έχει πρακτικά καταρρεύσει και ότι θα προκληθεί χάος στην Ευρώπη, αν δεν υπάρξει ενιαία πολιτική.