Το ποσό των 670 ευρώ μηνιαίως ανά πρόσφυγα θα διαθέτει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας στα ομόσπονδα κρατίδια, σύμφωνα με την απόφαση στην οποία κατέληξε απόψε η διάρκειας επτά ωρών συνάντηση της 'Αγγελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων στην Καγκελαρία.

Ο υπολογισμός της κυβέρνησης, όπως τόνισε η κυρία Μέρκελ μετά τη συνάντηση, έχει γίνει με βάση 800.000 πρόσφυγες και κατά μέσο όρο πέντε μήνες αναμονή για την χορήγηση πολιτικού ασύλου. Με αυτό το «ζωντανό», όπως είπε η Καγκελάριος, σύστημα, η κεντρική κυβέρνηση αναλαμβάνει το «ρίσκο» τόσο για τον χρόνο διάρκειας της διαδικασίας χορήγησης ασύλου όσο και για τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που θα υποβάλουν τελικά αίτηση χορήγησης ασύλου. Επιπροσθέτως, θα διατεθούν 500 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών και 350 εκατομμύρια ευρώ για την φροντίδα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν τα κονδύλια αυτά θα θέσουν εν αμφιβόλω τον στόχο για μηδενικό νέο δανεισμό του κράτους, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι η αρχή για το "μαύρο μηδέν" παραμένει, αλλά το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης στην πράξη.

Και η Πολωνία θα δεχτεί (τελικά) τους πρόσφυγες

Η Πολωνία σκοπεύει να στήσει καταυλισμούς κοντά στα σύνορά της με το Καλίνινγραντ, τον ρωσικό θύλακα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους Σύρους και Αφρικανούς πρόσφυγες, είπε ένα πολωνικό κέντρο πολιτισμού στη περιοχή χθες.
Σε μια θεαματική στροφή μετά από μήνες αντίστασης, η Πολωνία ψήφισε τη Τρίτη να δεχτεί το υποχρεωτικό σύστημα ποσοστώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο κατανέμει εκατοντάδες χιλιάδων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σε κράτη-μέλη της ΕΕ.
"Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι κρατικοί οργανισμοί θα συλλέξουν καταλόγους χώρων οι οποίοι θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. [...] Έχει επιβεβαιωθεί ανεπίσημα ότι αρκετές πόλεις στις περιοχές της Βάρμια και Μασουρία συμμετέχουν," είπε το κέντρο σε δήλωσή του.
Η ρωσική υπηρεσία περίπολου των συνόρων είπε στο [ρωσικό] πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ Νόβοστι ότι ήταν ενήμερο για το πολωνικό σχέδιο μετεγκατάστασης αλλά πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ του ρωσικού θύλακα της Βαλτικής και της περιφέρειας Βάρμιας-Μασουρίας δεν έχουν εντατικοποιηθεί.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, περίπου 7.000 αιτούντες άσυλο θα μετακομίσουν στην Πολωνία ως μέρος της προσπάθειας της Ένωσης να μετεγκαταστήσει περίπου 120.000 μετανάστες από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εισροές, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
 

Μεγιστάνας, ακροδεξιός, και βασικός προμηθευτής κατοικιών για τους πρόσφυγες...
Ένας Σουηδός μεγιστάνας της ποπ μουσικής που έγινε τηλεοπτική διασημότητα και είχε κάποτε ιδρύσει ένα πολιτικό κόμμα ενάντια στην μετανάστευση, εμφανίζεται να είναι ένας από τους περισσότερο κερδισμένους της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.
Την ώρα που η χώρα δέχεται τους περισσότερους κατά κεφαλήν αιτούντες άσυλο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, ο Μπερτ Κάρλσον είναι ευτυχής να κερδίζει μια περιουσία από την κυβέρνηση για την στέγαση τους.
Ο Κάρλσον ίδρυσε μια δισκογραφική εταιρεία και αργότερα παρουσιάστηκε ως πανταχού παρών κριτής σε τηλεοπτικά ριάλιτι σόου ταλέντων.

Δημιούργησε ένα πολιτικό κόμμα εναντίον της μετανάστευσης που για ένα σύντομο χρονικό διάστημα διαδραμάτισε ρόλο στη βουλή και διαλύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ενώ εξακολουθεί να υποστηρίζει πως η Σουηδία πρέπει να ξοδεύει λιγότερα χρήματα για τους μετανάστες.

Παρόλα αυτά δεν εμπόδισε την εταιρεία του Jokarjo από το να στεγάσει περίπου 5.000 μετανάστες σε 30 σημεία και να γίνει ο κύριος προμηθευτής της σουηδικής κυβέρνησης για την προσωρινή στέγαση των αιτούντων άσυλο, σε ένα επιχειρηματικό κλάδο που αναμένεται να διπλασιάσει το τζίρο του αυτό το χρόνο, μετά τον τριπλασιασμό του το 2014.

Η επιχείρηση είναι μια υπενθύμιση πως η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη είναι εκτός των άλλων μια κερδοφόρα επιχείρηση, από τους Τούρκους αγοραπωλητές σωσίβιων στην παραλία της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) έως τις εταιρείες τουριστικών λεωφορείων στα Βαλκάνια που πωλούν εισιτήρια λεωφορείων για τις διαδρομές από σύνορα σε σύνορα.


Η Σουηδία, μια χώρα μόλις 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων, δέχτηκε 81.000 πρόσφυγες τον περασμένο χρόνο και αναμένεται να ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό αυτό το χρόνο. Η κυβέρνηση προορίζει 4,8 δισεκ. δολάρια για την μετανάστευση και την κοινωνική ενσωμάτωση, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του συνολικού προϋπολογισμού της Σουηδίας για το 2016.

Χωρίς άλλα διαθέσιμα διαμερίσματα για τους αιτούντες άσυλο, η σουηδική υπηρεσία μετανάστευσης πληρώνει εταιρείες για να τους στεγάσει σε κτίρια, όπως ξενοδοχεία και ξενώνες που δεν χρησιμοποιούνται.

Ο αναπτυσσόμενος επιχειρηματικός τομέας έχει προσελκύσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της χώρας, ανάμεσα τους και τους Wallenbergs, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές οικογένειες της Σουηδίας. Αλλά κανένας δεν έχει πάρει μεγαλύτερο κομμάτι του τομέα από όσο η εταιρεία του Κάρλσον Jokarjo, που έχει κοστίσει στην υπηρεσία μετανάστευσης 20,2 εκατομμύρια δολάρια για προσωρινή στέγαση φέτος έως τώρα, τρεις φορές παραπάνω όσο ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του.
Είναι πολλά τα λεφτά…
Η υπηρεσία μετανάστευσης εκτιμά πως η στέγαση των αιτούντων άσυλο θα στοιχίσει περίπου 359,3 εκατ. δολάρια αυτό το χρόνο, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος φροντίδας ασυνόδευτων παιδιών.