Στην "κούρσα" για τον Λευκό Οίκο νικήτρια αναδεικνύεται προς το παρόν η Χίλαρι Κλίντον, τουλάχιστον όσον αφορά τις δωρεές που κατάφερε να συγκεντρώσει αλλά και τις δαπάνες που έχει κάνει το τελευταίο τρίμηνο και ακολουθούν ο Μπέρνι Σάντερς, ο κυριότερος αντίπαλός της για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και ο συντηρητικός Μπεν Κάρσον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο πολυεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δεν έχει ανάγκη να "μετρήσει" τη δημοτικότητά του σε δολάρια και χρηματοδοτεί μόνος του την προεκλογική εκστρατεία του.
Η ανακοίνωση, κάθε τρεις μήνες, του "λογαριασμού" της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων από την ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή (FEC) αποτελεί παράδοση για τις ΗΠΑ. Τα ποσά που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι δίνουν μία ακόμη ένδειξη του δυναμισμού τους και των πιθανοτήτων τους.

Για τον Τζεμπ Μπους, που κάποτε θεωρείτο το μεγάλο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, η καταπόντισή του στις δημοσκοπήσεις συνοδεύτηκε από τη μείωση των δωρεών. Μέσα σε τρεις μήνες, από τις 15 Ιουλίου μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, 15 Οκτωβρίου, συγκέντρωσε μόνο 13 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό θεωρείται μικρό αν συγκριθεί με τα 21 εκατομμύρια που συγκέντρωσε στο ίδιο διάστημα ο Μπεν Κάρσον ο οποίος στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος έχει λάβει "μη ζητηθείσες" δωρεές αλλά προτιμάει να αυτοχρηματοδοτεί την εκστρατεία του και δηλώνει ότι έχει δαπανήσει μόνο 2 εκατομμύρια δολάρια.

Ο κληρονόμος της δυναστείας Μπους μπορεί πάντως να υπολογίζει στον "θησαυρό", ύψους πάνω από 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχουν μαζέψει από τον Ιανουάριο οι φίλοι του της ανεξάρτητης επιτροπής Right to Rise USA. Αυτού του είδους οι αμφιλεγόμενες οργανώσεις --η λειτουργία τους επιτράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2010-- μπορούν νομίμως να λαμβάνουν δωρεές, χωρίς ανώτατο όριο, ενώ οι επίσημες επιτροπές των υποψηφίων δικαιούνται να λαμβάνουν μόνο 2.700 δολάρια από κάθε δωρητή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο νόμος απαγορεύει στον υποψήφιο να συντονίζει τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα ποσά αυτά.

Από όλους τους υποψηφίους, τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με διαφορά, με 30 εκατομμύρια μέσα σε τρεις μήνες (77 εκατομμύρια από τον Απρίλιο) και δαπάνες ύψους 26 εκατ. δολαρίων. Τα κυριότερα έξοδά της ήταν τα χρήματα που έδωσε για να ιδρύσει γραφεία σε Πολιτείες στρατηγικής σημασίας, όπως η Άιοβα και το Νιου Χαμσάιρ και για να διαφημιστεί στην τηλεόραση και το διαδίκτυο. Μεταξύ άλλων, έδωσε 560.000 δολάρια (και οφείλει άλλα 65.000) για τις μετακινήσεις της με ιδιωτικά αεροσκάφη, 71.000 για την ασφάλεια των γραφείων της, 31.000 για άδειες μουσικής και άλλων μέσων και μόλις 4.000 για διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Ο αντίπαλός της, ο ανεξάρτητος σοσιαλιστής Μπέρνι Σάντερς, έκανε την έκπληξη συγκεντρώνοντας 41 εκατομμύρια δολάρια από τον Απρίλιο κυρίως χάρη σε μικρές δωρεές μέσω του διαδικτύου. Μάλιστα, χρησιμοποιεί το γεγονός αυτό ως προεκλογικό σλόγκαν: η υποψηφιότητά του χρηματοδοτείται από τον μέσο Αμερικανό και "όχι από τους εκατομμυριούχους". Η εμφάνισή του στην πρώτη τηλεμαχία των υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος προκάλεσε τσουνάμι δωρεών: 3,2 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρεις ημέρες, δηλαδή περισσότερα απ' όσα συγκέντρωσαν πολλοί άλλοι υποψήφιοι μέσα σε τρεις μήνες.