Υπό διαμόρφωση είναι ακόμα η ατζέντα των θεμάτων που θα περιλαμβάνονται στις επαφές του πρωθυπουργού και των υπουργών με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος φτάνει μεθαύριο, Πέμπτη, στην Αθήνα. Μεταξύ των προσώπων που θα συνοδεύουν τον Ολάντ είναι οι υπουργοί Σεγκολέν Ρουαγιάλ και Μισέλ Σαπέν.

Τα κυβερνητικά στελέχη που αναμένεται μέχρι στιγμής να συνοδεύσουν τον Φρανσουά Ολάντ είναι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας, η Ναγιάτ Βαλό-Μπελκασέμ υπουργός Παιδείας, ο Μισέλ Σαπέν υπουργός Οικονομικών, η Φλερ Πελερέν υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας και ο Αρλέμ Ντεζίρ γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.


Ιδιαίτερη σημασία έχει η άφιξη της Μαροκινής καταγωγής, Ναγιάτ Βαλό-Μπελκασέμ μιας και είναι προσωπική επιλογή του Φρανσουά Ολάντ και γύρω από το πρόσωπο της συγκεντρώνονται πολλαπλοί συμβολισμοί και κόντρες.
 
Μέντορας της Μπελκασέμ, είναι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ που την πήρε κοντά της το 2007 ως εκπρόσωπο Τύπου της στην Προεδρική καμπάνια της πρώην συντρόφου του Φρανσουά Ολάντ. Το 2012 όλα τα Media της Γαλλίας έγραφαν ότι είναι το νέο πρόσωπο της Γαλλίας. Και είχαν δίκιο.

Πριν από ένα χρόνο, με δημόσιες δηλώσεις της, η Μπελκασέμ ζήτησε σεβασμό μετά τις ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος της από μερίδα του Τύπου που πρόσκειται στο Εθνικό Μέτωπο. Η 36χρονη ανερχόμενη πολιτικός του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας αλλά και η πρώτη μουσουλμάνα γυναίκα που έγινε υπουργός στη χώρα της, το 2012.

Πριν ένα χρόνο, αντικατέστησε τον Μπενουά Αμόν, που ανήκει στην "αριστερή πτέρυγα" του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και είχε δηλώσει την αντίθεση του με την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί και εκεί η κυβέρνηση.

Η Ναγιάτ Μπελκασέμ πάντα υπό τον Φρανσουά Ολάντ, ήταν μέλος και στην προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Ερό, καθώς είχε αναλάβει το Υπουργείο Δικαιωμάτων των Γυναικών, ενώ πέρασε και από τη Γραμματεία Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η νέα υπουργός, που δεν μιλάει δημοσίως για το θρήσκευμά της, είναι ένθερμη οπαδός της ισότητας των φύλων, ενώ πέρυσι υποστήριξε τη νομοθεσία για τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου.
 
Η Βαλό Μπελκασέμ όπως αναφέρει το news247.gr γεννήθηκε σε επαρχία του Μαρόκου, αλλά μεγάλωσε στα προάστια της Αμιέν, στη βόρεια Γαλλία, και σπούδασε στο Παρίσι. Η οικογένεια της έφτασε στη Γαλλία με επτά παιδιά, όταν εκείνη ήταν τεσσάρων ετών.

Έχει διπλή υπηκοότητα, γαλλική και μαροκινή, ενώ περιγράφει τον εαυτό της ως "αγνό προϊόν της γαλλικής δημοκρατίας", η οποία δεν διακρίνει εθνική καταγωγή, φύλο ή θρήσκευμα, παρά μόνο πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις.
 
Στο πρόσωπο της ο Φρανσουά Ολάντ βλέπει την ενσάρκωση της πολιτικής αποδοχής της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας, σημειολογικά τουλάχιστον.  Ο διορισμός της άλλωστε το 2012, αποτέλεσε συμβολικά και το "άνοιγμα" του Ολάντ στους οικονομικά ασθενέστερους, μιας και η Ναγιάτ όπως είπαμε, προέρχεται από τις πρώην γαλλικές αποικίες.
Το "τσεκούρωμα" που την στιγματίζει

Τον περασμένο Μάιο η Μπελκασέμ ανακοίνωσε πως θέλει, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της επικείμενης μεταρρύθμισης στην Παιδεία, να μειώσει τις ώρες διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών, αντικαθιστώντας τα με το μάθημα "Γλώσσες και Κουλτούρες της Αρχαιότητας", αλλά και να περικόψει ένα ενισχυμένο πρόγραμμα που απευθύνεται σε ταλαντούχους 12χρονους και να "τσεκουρώσει" σημαντικά κεφάλαια της Γαλλικής Ιστορίας.

Οι άνθρωποι του ακαδημαϊκού χώρου ξεσηκώθηκαν με την Μπελκασέμ να λέει ότι οι φιλόσοφοι, συγγραφείς και επιφανείς ακαδημαϊκοί οι οποίοι μέσα από τα ΜΜΕ αντιτάχθηκαν στις αλλαγές, και ειδικά στις περικοπές στην Ιστορία, είναι "ψευτοκουλτουριάρηδες".
 
Τα συνδικάτα των δασκάλων επιμένουν ότι η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες απ’ αυτές που ήδη υφίστανται και καταγράφονται στην Παιδεία, αλλά κυρίως στο ότι ένα από τα αρτιότερα εκπαιδευτικά συστήματα στον πλανήτη, το αποκαλούμενο "ρεπουμπλικανικό", για το οποίο καμάρωνε επί δεκαετίες η Γαλλία, οδηγείται στην απαξίωση με τη θέση της χώρας στη διεθνή κατάταξη μαθητικών επιδόσεων να υποβιβάζεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Πέραν του σοσιαλιστή προέδρου Ολάντ η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι "οι αλλαγές θα γίνουν, όπως έχει προγραμματιστεί από την έναρξη του 2016", καθώς όπως υποστήριξε είναι "απαραίτητες". Σε μια απόπειρα να φανεί περισσότερο διαλλακτική πάντως η κ. Μπελκασέμ είπε ότι "παραμένει ανοιχτή στον διάλογο", αν και υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το επίμαχο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση "θα περάσει ως έχει".

Σε ό,τι αφορά την αναμενόμενη επίσκεψη της στην Αθήνα, μένει να δούμε αν θα έχει συζητήσεις σχετικά με το γαλλικό σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο.