Θα κλείσουμε τα σύνορα για τους πρόσφυγες αν το κάνει η Γερμανία, είπε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας
<p>Ο Μπορίσοφ προχώρησε σε αυτή τη δήλωση έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Ρουμανίας στη Σόφια</p>
Η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους αν η Γερμανία ή άλλες χώρες πράξουν το ίδιο για να σταματήσουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψουν στην περιοχή των Βαλκανίων να γίνει μία ουδέτερη ζώνη για εγκλωβισμένους μετανάστες.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε την απόφαση αυτή έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Ρουμανίας στην πρωτεύουσα Σόφια ενόψει της προγραμματισμένης, αυριανής μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση.
"Οι τρεις χώρες, είμαστε έτοιμες, αν η Γερμανία και η Αυστρία κλείσουν τα σύνορά τους, να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν οι χώρες μας σε ουδέτερες ζώνες. Θα είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τα σύνορά μας", είπε ο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συγκάλεσε εκτάκτως μίνι σύνοδο κορυφής στην οποία θα συμμετάσχουν ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες αύριο Κυριακή με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα δυτικά Βαλκάνια, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν στη Γερμανία έχουν εγκλωβιστεί σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι ο Γιουνκέρ έχει καλέσει να συμμετάσχουν στη σύνοδο τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας και εκπροσώπους οργανισμών που εμπλέκονται στη διαχείριση της κρίσης.
Στόχος της μίνι συνόδου θα είναι η εξεύρεση "κοινών λειτουργικών μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα".
Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταλύσει στους δρόμους σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία, γεγονός που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προσφυγικά κύματα.