Εδώ και ένα μήνα η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση της Ιαπωνία, η Yamaguchi-gumi, οργάνωση Γιακούζα στην πόλη Κομπ, διασπάστηκε με αποτέλεσμα ο κόσμος να αναμένει κάποια αντίδραση από τη μία ή την άλλη πλευρά. Παρόλα αυτά, το μόνο που έπεσε θύμα αυτής της διάσπασης, μέχρι στιγμής ήταν το... halloween. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας ανακοίνωσαν πως παρά το έθιμο που τους θέλει να μοιράζουν καραμέλες και γλυκά στα παιδάκια της γειτονιά το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου που επισκέπτονταν τα κεντρικά της Yamaguchi-gumi ντυμένα με τις "τρομακτικές" τους στολές.
Συγκεκριμένα η οργάνωση εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Κάθε χρόνο στις 31 Οκτώβριου, όπως επιβάλει το έθιμο, διοργανώναμε μια halloween εκδήλωση, όμως φέτος, εξαιτίας διάφορων συνθηκών, αυτή ακυρώνεται. Αντιλαμβανόμαστε πως στενοχωρούμε ιδιαίτερα τους γονείς και τα παιδιά που αδημονούσαν για το γεγονός. Με μεγάλη λύπη, σας ενημερώνουμε για το παραπάνω".
 
Αν και η γιορτή αποτελεί κατά βάση αμερικάνικο έθιμο, η πόλη Κόμπ εξαιτίας των συχνών επαφών με άλλες χώρες και των εμπορικών συναλλαγών χάρη στο μεγάλο λιμάνι της, υιοθέτησε το Halloween που γιορτάζεται εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Μάλιστα, ο μύθος αναφέρει πως κάποιο παιδάκι βρέθηκε στην πόρτα της οργάνωσης πριν από 20 χρόνια και ντυμένο με τη στολή του ρώτησε "Trick or Treat?". Το μέλος της Yamaguchi-gumi που άνοιξε την πόρτα έμεινε για λίγο άναυδος από το γεγονός, ενώ στη συνέχεια έδωσε στο παιδί ένα χαρτονόμισμα των 1000 Γεν (περίπου 10€) και του είπε να φύγει. Έκτοκτε, η γιορτή έγινε έθιμο.

Η έκτη γενιά της εγκληματικής οργάνωσης

Αντίθετα με όσα μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας για τις μαφιόζικες οργανώσεις, η Yamaguchi-gumi δεν κρύβεται και ο καθένας γνωρίζει που ακριβώς βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της. Μπορεί κάτι τέτοιο να μοιάζει περίεργο για το δυτικό τρόπο απασχόλησης με εκβιασμούς, προστασία και "νονιλίκια", όμως στη μακρινή Ιαπωνία η ίδια εταιρία επιτελεί και "κοινωνικό έργο". Εκτός, από την ημέρα του Halloween, η οργάνωση διοργανώνει κάθε χρόνο, λίγο μετά την πρωτοχρονιά, εκδήλωση όπου μοιάζει φαγητό και ποτό στους ντόπιους, ενώ για χρόνια διοργάνωναν και μια ιδιότυπη παραμονή Πρωτοχρονιάς.
 
Από το 1915, όταν η οργάνωση εμφανίστηκε στους δρόμους του Κομπ (ιαπωνική πόλη-λιμάνι), η Yamaguchi-gumi επιχειρούσε πάντα να διατηρεί καλές σχέσεις με τους ντόπιους, διοργανώνοντας διάφορες τέτοιες εκδηλώσεις και προστρέχοντας για βοήθεια σε κάθε δύσκολη στιγμή. Μετά το μεγάλο σεισμό του 1995 ή την καταστροφή του Μαρτίου του 2011 με το σεισμό, το τσουνάμι και το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα, η Yamaguchi-gumi ήταν πάντα εκεί να προσφέρει κουβέρτες, νερό, φαγητό και στέγη σε όποιον το είχε ανάγκη.

Έτσι, μπορεί η αστυνομία να κατηγοριοποιεί την οργάνωση, στις βίαιες ομάδες, όμως οι ίδιοι επιμένουν πως αποτελούν μια ανθρωπιστική οργάνωση που προσφέρει βοήθεια σε αδύναμους και συμβάλει στη δικαιοσύνη στους δρόμους. Φυσικά, οι περισσότεροι στο αστυνομικό σώμα της χώρας, αλλά και τα θύματά της τα τελευταία 100 χρόνια διαφωνούν.

Η δύση της γιαπωνέζικης μαφίας;

Βετεράνος ντετέκτιβ που ασχολήθηκε για χρόνια με τη Γιακούζα, αναφέρει πως προβληματίζεται από την ανακοίνωση της: "Είναι ένας τρόπος για τη Yamaguchi-gumi να υπενθυμίσει στον κόσμο πως οι παλιοί φρουροί της πόλης πάντα σκέφτονταν τον κόσμο". Πάντως ο Ατζούσι Μιζογκούτσι, ο πιο αναγνωρίσιμος ειδικός σε θέματα "γιακούζα", υποστηρίζει πως η διάσπαση αυτή θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση της γιακούζα σε όλη τη χώρα. "Υπήρξε μια εποχή που η γιακούζα θεωρούνταν από πολλούς ως 'αναγκαίο κακό'. Τώρα δεν είναι αναγκαίοι" σημειώνει δικηγόρος που ασχολείται με τις υποθέσεις της.
 
Πηγή: The Daily Beast