Πάνω από 150 σχολεία του Νίγηρα, όπου φοιτούν περίπου 12.000 μαθητές, έχουν κλείσει εξαιτίας των φονικών επιθέσεων των ισλαμιστών μαχητών της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή Ντίφα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«151 σχολεία έχουν κλείσει εξαιτίας της ανασφάλειας η οποία έχει προκαλέσει την έλλειψη δασκάλων και ψύχωση στον πληθυσμό», ανέφερε ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) της Νιαμέι.

Τα σχολεία, στα οποία φοιτούν 12.631 μαθητές, βρίσκονται στην πλειονότητά τους σε κοινότητες κοντά στη λίμνη Τσαντ και στις όχθες του Κομαντουγκού Γιομπέ, ενός ποταμού που αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ του Νίγηρα και της Νιγηρίας, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

«Οι μαθητές βρίσκονται τώρα σε καταυλισμούς εκτοπισμένων» οι οποίοι δεν έχουν σχολεία, κατήγγειλε.

Ορισμένα σχολικά ιδρύματα είχαν κλείσει μετά τις πρώτες αιματηρές επιθέσεις των ισλαμιστών τον Φεβρουάριο του 2015. Άλλα πιο πρόσφατα, μετά την επανάληψη των επιθέσεων, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δημοτικός αξιωματούχος στην περιοχή.

Ο Νίγηρας και οι εταίροι του, περιλαμβανομένου του ΟΗΕ, έχουν καταρτίσει ένα λεπτομερές σχέδιο που θα επιτρέψει στους μαθητές οι οικογένειες των οποίων έχουν εκτοπιστεί «να ξαναρχίσουν τα μαθήματα στο τέλος του Νοεμβρίου» σε πιο ασφαλή κτίρια.

«Πρόκειται να μεταφέρουμε αυτούς τους μαθητές σε σχολεία λιγότερο εκτεθειμένα ώστε να είναι προστατευμένοι από τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ», είχε δηλώσει ο Μπρίγκι Ραφίνι, ο πρωθυπουργός του Νίγηρα, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στα τέλη του Οκτωβρίου.

Από τον Φεβρουάριο η Μπόκο Χαράμ επαναλαμβάνει τις φονικές επιθέσεις στη Ντίφα, μια επαρχία που γειτονεύει στο προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών στη βορειοανατολική Νιγηρία, καθώς ο στρατός του Νίγηρα δεν καταφέρνει να αναχαιτίσει τις εισβολές των μαχητών της οργάνωσης.

«Το πιο σημαντικό πρόβλημα (...) είναι ο έλεγχος της περιοχής των συνόρων από την πλευρά της Νιγηρίας», είχε επισημάνει στα τέλη του Οκτωβρίου ο Χασούμι Μασαούντου, ο υπουργός Εσωτερικών του Νίγηρα, μιλώντας στη Βουλή της χώρας.
«Η απειλή εμμένει και εξελίσσεται προς την κατεύθυνση της τοποθέτησης ναρκών, την παρενόχληση των ανδρών του στρατού και τις επιθέσεις με τη χρησιμοποίηση γυναικών» καμικάζι, σχολίασε ο βουλευτής Μαϊντάτζι Ίσα μιλώντας σε έναν τηλεοπτικό σταθμό του Νίγηρα.