Στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης απέρριψαν σήμερα τις προτάσεις που περιέχονται στο προσχέδιο που φέρεται να σκοπεύει να υποβάλει η Ρωσία για την επίλυση της συριακής κρίσης, τονίζοντας πως στόχος της Μόσχας είναι η διατήρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία και ο παραγκωνισμός των αντίθετων απόψεων.

Σύμφωνα με το έγγραφο του προσχεδίου της πρότασης στο οποίο αναφέρθηκε χθες το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η Μόσχα επιθυμεί από τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συμφωνήσουν στην έναρξη μιας διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 18 μήνες και στη συνέχεια να διεξαχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης δεν θα προεδρεύει ο Μπασάρ αλ Άσαντ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η συμμετοχή του ως υποψηφίου σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ωστόσο, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ διέψευσε χθες ότι η Μόσχα έχει συντάξει οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο για το θέμα της Συρίας, τονίζοντας ότι εξετάζει μόνο ιδέες προς συζήτηση, ενόψει και του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στην Βιέννη αυτή την εβδομάδα για την κρίση της Συρίας.

«Ο συριακός λαός δεν αποδέχτηκε ποτέ την δικτατορία του Άσαντ και δεν πρόκειται να αποδεχτεί την επαναφορά και την ανασύνθεση της με άλλη μορφή», δήλωσε ο Μονζέρ Ακμπίκ, μέλος της συριακής εθνικής συμμαχίας.
«Οι Ρώσοι προσπαθούν τώρα να παίξουν το παιχνίδι που παίζουν από την Γενεύη», δήλωσε στο Ρόιτερς, αναφερόμενος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και κατέρρευσαν το 2014.

Ο Χάντι αλ Μπάχρα, μέλος της πολιτικής επιτροπής της συμμαχίας απέρριψε την πρόταση διεξαγωγής εκλογών υπό το υπάρχον σύστημα. «Πώς είναι δυνατόν να διεξαχθούν δίκαιες εκλογές, όταν οι πολίτες που ζουν στη Συρία φοβούνται πράξεις αντεκδίκησης από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος;», διερωτήθηκε.
Παράλληλα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ δήλωσε πως εάν η αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία δεν ολοκληρωθεί με ειρηνικές διαδικασίες, θα επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα, χωρίς να σχολιάσει την ρωσική πρόταση.

«Αν η αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία δεν επιτευχθεί με ειρηνικές διαδικασίες, τότε θα επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα», δήλωσε ο Τζουμπέιρ στους δημοσιογράφους στο Ριάντ, έπειτα από την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των Αραβικών χωρών και των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Στο ανακοινωθέν της Συνόδου εκφράζεται η υποστήριξη για το ανακοινωθέν της "Γενεύη 1", ένα έγγραφο του 2012 που θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές για την ειρήνευση στη Συρία, που περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβερνητικής αρχής.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της "Γενεύη 1" μια τέτοια αρχή θα πρέπει να θεσπιστεί με την αμοιβαία συναίνεση της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, διαδικασία που η Ουάσιγκτον εκτιμά πως στην εφαρμογή της θα αποκλείσει τον Άσαντ από την παραμονή του στην εξουσία.

Ένας δυτικός διπλωμάτης ανέφερε πως το ρωσικό έγγραφο εμφανίζεται να είναι ένα «δοκιμαστικό μπαλόνι» για να δοκιμάσει τις διεθνείς αντιδράσεις και παράλληλα να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες εγείρονται στο περιβάλλον της συνοδείας του Άσαντ.

Πηγές στην Δαμασκό και διπλωμάτες αναφέρουν πως η Ρωσία και το Ιράν έχουν διαβεβαιώσει την συριακή κυβέρνηση ότι θα προσπαθήσουν την χρησιμοποιήσουν τις συζητήσεις στην Βιέννη για να στηρίξουν την θέση της συριακής κυβέρνησης και να αντισταθούν στην προώθηση μιας λύσης που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.

«Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί συμφωνούν μεταξύ τους στη δέσμευση τους προς τον Άσαντ. Αυτή η δέσμευση είναι οριστική», δήλωσε μια πηγή που πρόσκεινται στην Δαμασκό.

Μια άλλη διπλωματική πηγή όμως σημείωσε πως η Μόσχα έχει εκφράσει στο παρελθόν την απογοήτευση της για τον Άσαντ και την άρνηση του να αποδεχτεί περιορισμένης εμβέλειας πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
«Η συριακή ηγεσία ζει στην δική της πραγματικότητα. Νοιώθει όχι μόνο καθησυχασμένη από το ανακοινωθέν της Βιέννης, αλλά ότι μπορεί να υπαγορεύσει το κείμενο αυτό και ότι μπορεί να παρακάμψει τα δύσκολα μέρη του», ανέφερε η διπλωματική πηγή.