Ιστορική συμφωνία 195 χωρών για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι
<p>Αντικαθιστά το Πρωτόκολλο του Κιότο από το 1992 - Πού στοχεύει η νέα συμφωνία</p>
Οι 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή ενέκριναν τη συμφωνία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η συμφωνία στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας και στην αποσύνδεση των εθνικών οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα. Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν αποβλέπουν στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εντός των επόμενων δεκαετιών.
Η συμφωνία του Παρισιού θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο υπεγράφη το 1992. Η συμφωνία επικυρώθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φάμπιους, εν μέσω πανηγυρικού κλίματος.
Για ιστορική συμφωνία κάνει λόγο η ΕΕ, η οποία σημειώνει ότι “μετά από τόσα χρόνια διαρκών προσπαθειών, πετύχαμε μία πολύ σημαντική νίκη για την Ευρώπη”.
Τι προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού
Το σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε σήμερα στους αντιπροσώπους 195 χωρών η γαλλική προεδρία της διάσκεψης του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προτείνει να περιοριστεί η υπερθέρμανση "κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου" και "να καταβληθεί προσπάθεια να μειωθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου", δήλωσε ο πρόεδρος της COP21, Λοράν Φαμπιούς.
Το σχέδιο "επιβεβαιώνει τον κεντρικό στόχο μας, που είναι και ζωτικός, να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου και να προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε στους 1,5 βαθμούς, κάτι που θα επιτρέψει να μειωθούν σημαντικά οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τους αντιπροσώπους που συνήλθαν σε ολομέλεια.
Αυτό το σχέδιο συμφωνίας είναι "δίκαιο, βιώσιμο, δυναμικό, ισορροπημένο και νομικά δεσμευτικό", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του, η οποία προκάλεσε ένα ξέσπασμα χειροκροτημάτων από τους αντιπροσώπους οι οποίοι στη συνέχεια σηκώθηκαν όρθιοι. Ο Φαμπιούς, πολύ συγκινημένος, στεκόταν όρθιος στο βήμα, με το χέρι στο μέρος της καρδιάς.
Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο που έχουν υποσχεθεί να χορηγήσουν οι χώρες του Βορρά σε εκείνες του Νότου για τις πολιτικές τους σχετικά με το κλίμα "θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο", είπε ακόμη ο Φαμπιούς.