Υπέρ της παρέμβασης της ΕΕ στα ελληνικά σύνορα ο Αυστριακός ΥΠΕΞ
<p>Κριτική απέναντι στην Αθήνα από τον Σεμπάστιαν Κουρτς</p>
Υπέρ της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εθνική κυριαρχία για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς σε δηλώσεις του πριν από το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική απέναντι στην Ελλάδα.
«Έχω πλήρη κατανόηση πως η Ελλάδα δεν μπορεί να το καταφέρει μόνη της τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, ωστόσο δεν έχω καμία κατανόηση για το ότι η Ελλάδα δεν αφήνει να βοηθηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρτς.
Συνέχισε λέγοντας πως η αναμενόμενη συμφωνία για ένα σχέδιο προστασίας των εξωτερικών συνόρων αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα στο ότι η ΕΕ θα έχει περισσότερες δυνατότητες να ορίζει στους Έλληνες ότι θα πρέπει να δέχονται να βοηθηθούν. «Είναι ένα τελείως κεντρικό βήμα, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την Ευρώπη μας χωρίς σύνορα στο εσωτερικό της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό, στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, οι χώρες-μέλη της ΕΕ είχαν για πάρα πολύ χρόνο φόβους να αντιδράσουν απάνθρωπα, γι’ αυτό η ΕΕ παραμέλησε επί μακρόν την υλοποίηση της συνοριακής διασφάλισης στα εξωτερικά της σύνορα και ενόσω αυτό δεν αποκαθίσταται, είναι αναγκαία η βοήθεια προς άλλες χώρες και ως εκ τούτου προέκυψε η συνεργασία με την Τουρκία.
Κατά την άποψη του Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι σκόπιμη μία συνεργασία με την Τουρκία σε μερικούς τομείς, όπως στην επαναπροώθηση των προσφύγων, ωστόσο τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα πρέπει να περαιώσει η ίδια, διότι διαφορετικά θα περιέλθει σε μία εξάρτηση η οποία είναι επικίνδυνη.
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επιτίθεται φραστικά εναντίον της Ελλάδας, καθώς ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του διαμήνυε με έμφαση πως «δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου».