Μίνι Σύνοδος για το προσφυγικό υπό την Μέρκελ
<p>Πιέζει η Κομισιόν για δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα εντός των χρονοδιαγραμμάτων</p>
Οκτώ κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την Άνγκελα Μέρκελ, αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί μια σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, κυρίως για το ακανθώδες θέμα της επανεγκατάστασης στα εδάφη τους των προσφύγων που ζουν στην Τουρκία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αυστριακό εκπρόσωπο.
Η Τουρκία, που θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της Αχμέτ Νταβούτογλου, θα λάβει μέρος σε αυτή τη μίνι σύνοδο κορυφής μαζί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου, καθώς και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 ώρα Γκρίνουιτς στην αυστριακή αντιπροσωπεία, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο αυστριακός εκπρόσωπος.
Κομισιόν σε Ελλάδα:Ολοκληρώστε τα hotspots εντός χρονοδιαγραμμάτων
Την ανάγκη να ολοκληρωθεί εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, η κατασκευή και η λειτουργία των hotspots στα ελληνικά νησιά, αλλά και να εξασφαλισθεί η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, επισημαίνει η έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής για τα hotspots και το σύστημα μετεγκατάστασης σε Ελλάδα και Ιταλία, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η έκθεση της Επιτροπής αξιολογεί τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα, έναντι των δεσμεύσεων που ανέλαβε στη Σύνοδο των χωρών της Οδού των Δυτικών Βαλκανίων στις 25 Οκτωβρίου, και αναμένεται να παρουσιαστεί στους 28 ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης και 18ης Δεκεμβρίου.
«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Συγκεκριμένα, σχετικά με τα hotspots, η επισημαίνεται πως μόνο αυτό της Λέσβου είναι προς το παρόν λειτουργικό, ενώ πρέπει να ολοκληρωθεί η κατασκευή και η οργάνωση των hotspots στην Χίο, Κω, Λέρο και Σάμο, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μια κεντρική επιτροπή συντονισμού των hotspots και έχει ορίσει «συντονιστές» στο κάθε ένα από αυτά. Η Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη για να διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία των hotspots. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Frontex θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών στα βόρεια σύνορα της χώρας, με την αποστολή επιπλέον συνοριοφυλάκων και την ανάπτυξη ομάδων ταχείας επέμβασης (RAΒIΤ) στο Αιγαίο, μετά από αίτημα της Ελλάδας.