Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2015
<p>Το parapolitika.gr κάνει μια ανασκόπηση στις σημαντικότερες στιγμές της χρονιάς που φεύγει </p>
Μπορεί σε λίγες ώρες το 2015 να μας αποχαιρετά, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αφήνει πίσω του μια πικρή γεύση για όλα εκείνα (και ήταν αρκετά) τα δυσάρεστα γεγονότα που συνέβησαν ανά τον κόσμο.
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, η τεράστια προσφυγική κρίση και το γενικότερο εσωτερικό και εξωτερικό κλίμα αβεβαιότητας, προκάλεσαν πολλά προβλήματα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξαν και φωτεινές εξαιρέσεις όπως η ανακάλυψη νερού στον πλανήτη Άρη.
Παρίσι- Τρομοκρατία
Την παγκόσμια κοινή γνώμη σημάδεψε στις αρχές του έτους το τρομοκρατικό χτύπημα στα γραφεία της σατυρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους σκιτσογράφοι, δημοσιογράφοι και αστυνομικοί. Οι δράστες, φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ!» άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολύ σοβαρά τουλάχιστον άλλους τέσσερις.
Κάποιους μήνες μετά, το βράδυ της 13η1 Νοεμβρίου η πρωτεύουσα της Γαλλίας βυθίστηκε ξανά στο πένθος όταν ένοπλοι τζιχαντιστές σκόρπισαν το θένατο σε κεντρικά σημεία της πόλης. Η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ οι νεκροί έφταασαν τους 128.
Προσφυγική κρίση
Το προσφυγικό αναμφισβήτητα μονοπώλησε το ενδιαφέρον των εγχώριων και ξένων μέσων ενημέρωσης για το 2015. Κι όχι άδικα, μιας και ήταν μια χρονιά πολέμου, δυστυχίας και θανάτου. Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από τη Συρία προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο που κατέστρεψε τη χώρα τους. Ταξίδεψαν μέσω Λιβάνου και Τουρκίας και, από εκεί, με μια κατάμεστη λαστιχένια λέμβο, διέπλευσαν το Αιγαίο πέλαγος για να φθάσουν στην Ευρώπη.
Πολλοί από αυτούς –ανάμεσά τους και αρκετά βρέφη και ανήλικα παιδιά- πέθαναν πριν καν προλάβουν να πατήσουν το πόδι τους στη Γηραιά Ήπειρο.
Οι εικόνες από τα άψυχα κορμιά ανθρώπων κάθε ηλικίας στις ακτές του ακριτικού νησιού του βορείου Αιγαίου έκαναν γρήγορα το γύρο του κόσμου προκαλώντας παράλληλα ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από διάφορες χώρες του πλανήτη.
Το Δημοψήφισμα
Στα του εσωτερικού μετώπου, η Ελλάδα κλυδωνίστηκε από πολύμηνη διαπραγμάτευση η οποία κορυφώθηκε με το δημοψήφισμα της 5ης του Ιούλη. Οι Έλληνες, μέσα σε κλίμα πόλωσης πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν «όχι» στο πρόγραμμα της λιτότητας σε ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 61,31% (έναντι 38,69% του «ναι»), προκαλώντας πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη.
Το τι ακολούθησε βέβαια- όπως και το ίδιο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος- θα κάνουμε πολλά χρόνια να το συνειδητοποιήσουμε…
Πολύνεκρος σεισμός στο Νεπάλ
Σοκ και δέος προκάλεσαν οι καταστροφικές εικόνες από τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 25 Απριλίου στο Νεπάλ (ο χειρότερος που έχει πλήξει την περιοχή από το 1934) και άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Μάλιστα, η ζημιά ήταν τέτοια που σύμφωνα με έναν οικονομολόγο, τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανοικοδόμησης του Νεπάλ ενδέχεται να υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ.
Νερό στον Άρη
Ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα και την έρευνα του διαστήματος αποτέλεσε η ανακάλυψη νερού στον Άρη. Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών εντοπίστηκαν ίχνη από ένυδρα άλατα που προκαλούνται μόνο από την ύπαρξη αλμυρού νερού.
Τέλος, η NASA ανακοίνωσε ότι έχει τον προϋπολογισμό για να συνεχίσει τις αποστολές της στον Αρη και θα πραγματοποιήσει έρευνες σε συνεργασία με τη Ρωσία, οι οποίες θα περιλαμβάνουν γεωτρήσεις προκειμένου να εξεταστεί τι συμβαίνει στο υπέδαφος και να διαπιστωθεί αν υπάρχει οργανική ύλη, γεγονός που με τη σειρά του θα σημαίνει ότι υπάρχει κάποιου είδους ζωή.
Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας
Κοντά στη γειτονιά μας, ο εμφύλιος της Συρίας, προκάλεσε θερμό επεισόδιο στις σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας και σήμανε συναγερμό στη Διεθνή Κοινότητα.
Η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16 στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, έχει οδηγήσει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών σε οριακό επίπεδο, με τη Μόσχα να αντιδρά, απειλώντας με οικονομικές κυρώσεις και ακύρωση επιχειρηματικών συμφωνιών. Ακόμα, η Ρωσία ανέπτυξε και αντιπυραυλικό σύστημα στη Συρία, αναγκάζοντας τον Ερντογάν να δήλωνε ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση της κρίσης.