Μέρκελ:"Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε τη ζώνη Σένγκεν"
<p>Ζητά από τους εταίρους κοινή ανάληψη ευθύνης για τους πρόσφυγες και τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων</p>
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διατηρήσουμε την ζώνη Σένγκεν», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και προειδοποίησε ότι οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι που επιβάλλουν ορισμένες χώρες προβλέπονται από την ίδια την Συνθήκη, αλλά προκαλούν τον κίνδυνο, «αν δεν λύσουμε πραγματικά το πρόβλημα, να μην είναι δυνατό να ζήσουμε όπως θέλουμε εντός της Σένγκεν».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στα κράτη-μέλη της ΕΕ τα οποία αρνούνται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως «δεν θέλω να διατυπώσω εδώ συγκεκριμένες απειλές, για το τι θα συμβεί εάν..., αλλά θα ήθελα να πω ότι ένα σύστημα όπως η Σένγκεν, μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν υπάρχει κοινή ανάληψη ευθύνης για τους πρόσφυγες και για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων».
Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου έγιναν μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ντάτσιαν Τσιόλος, στο Βερολίνο.
Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία είναι «καλό βήμα» και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά και η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της στα σύνορά της. «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της Ακτοφυλακής είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν είναι σίγουρα το μοναδικό μέτρο που θα οδηγήσει στην λύση του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Τσιόλος.
«Το εγχείρημα της Σένγκεν εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να μπορούμε να ζούμε πραγματικά ελεύθεροι εντός των ορίων της», ανέφερε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε ότι η ελευθερία εντός της Σένγκεν αποτελεί σημαντική παράμερο για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία, πρωτίστως της ίδιας της Γερμανίας.
Σε ό,τι αφορά ωστόσο τους μετανάστες από την Ρουμανία, η Καγκελάριος διευκρίνισε ότι οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι είναι ευπρόσδεκτοι στην Γερμανία, αλλά όσοι δεν ενδιαφέρονται για εργασία και θέλουν απλώς να επωφεληθούν από τις παροχές του γερμανικού προνοιακού συστήματος θα πρέπει να επιστρέψουν στην χώρα τους.