Oι μουσουλμάνες που δεν χειρίζονται επαρκώς την αγγλική γλώσσα θα μπορούσαν στο εξής να απελαύνονται από τη Βρετανία, προειδοποίησε σήμερα ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, μια απειλή που έχει στόχο, σύμφωνα με τον ίδιο, να εξαλείψει τα φαινόμενα διακρίσεων λόγω του φύλου εντός της μουσουλμανικής κοινότητας.

«Εφεξής, θα λέμε: εάν δεν βελτιώσετε τον τρόπο που διαχειρίζεστε τη γλώσσα, αυτό θα μπορούσε να ζημιώσει τη δυνατότητά σας να παραμείνετε στη Βρετανία. Αυτό θα βοηθήσει τους άνδρες που εμποδίζουν τις συντρόφους του να ενσωματωθούν, να κατανοήσουν ότι υπάρχουν επιπτώσεις» έγραψε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Times.

Πολλοί μουσουλμάνοι έχουν δημιουργήσει «μια ανησυχητική εικόνα ενός διαχωρισμού με βάση το φύλο, μιας επιτηδευμένης διάκρισης και μιας (επίσης επιτηδευμένης) κοινωνικής απομόνωσης», σύμφωνα με τον Κάμερον. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μειοψηφία των ανθρώπων που επιδεικνύει αυτού του είδους την οπισθοδρομική συμπεριφορά, που ασκεί τέτοιου είδους επιβλαβείς ελέγχους στις συζύγους τους, τις αδελφές τους και τις κόρες τους» προσέθεσε ο ίδιος.

Η βρετανική κοινωνία πρέπει να «είναι πιο ξεκάθαρη σχετικά με τα όσα αναμένει από εκείνους που έρχονται να ζήσουν εδώ. Κι εμείς πρέπει όσο ποτέ άλλοτε να εγκαταλείψουμε την «παθητική μας ανεκτικότητα» και να σπεύσουμε να πούμε τις σκληρές αλήθειες».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προέβη σε αυτές τις δηλώσεις ενώ η συντηρητική κυβέρνηση εγκαινιάζει ένα ταμείο με κεφάλαια ύψους 20 εκατομμυρίων στερλινών (26 εκατομμύρια ευρώ) με σκοπό να βοηθήσει τους μουσουλμάνους να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα.

Σύμφωνα με τον Κάμερον, τα στοιχεία δείχνουν ότι 190.000 μουσουλμάνες (22%), μεταξύ αυτών πολλές που ζουν στη Βρετανία εδώ και δεκαετίες, μιλούν ελάχιστα ή καθόλου την αγγλική γλώσσα.

«Προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι το 60% των γυναικών που κατάγονται από το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές είναι οικονομικά ανενεργές» προσέθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επισήμανε επίσης, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, ότι η ελλιπής γνώση της αγγλικής γλώσσας θα μπορούσε να καταστήσει τους μουσουλμάνους που ζουν στη Βρετανία πιο ευάλωτους στα μηνύματα των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι υφίσταται ενός είδους αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του να μη μιλάει κανείς αγγλικά και του να εξελιχθεί σε εξτρεμιστή, μετά βεβαιότητας αυτό δεν ισχύει. Όμως εάν δεν είστε ικανοί να μιλάτε την αγγλική γλώσσα, εάν δεν μπορείτε να ενσωματωθείτε, ενδεχομένως θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες να κατανοήσετε την ταυτότητά σας κι επομένως θα είστε περισσότερο δεκτικοί στα μηνύματα των εξτρεμιστικών οργανώσεων», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον προκάλεσαν τις σφοδρές επικρίσεις των μουσουλμανικών οργανώσεων και του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον και η κυβέρνησή του χρησιμοποιούν για μία ακόμη φορά τους Βρετανούς μουσουλμάνους για πολιτικούς σκοπούς, για να προσπαθήσουν να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους» κατήγγειλε ο Μοχάμεντ Σάφικ, ο διευθυντής του Ιδρύματος Ramadhan.

Ο Άντι Μπέρνχαμ, εκπρόσωπος τύπου του Εργατικού Κόμματος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, τον κατηγόρησε από την πλευρά του ότι «στιγματίζει αδίκως μια ολόκληρη κοινότητα» με τις «ατυχείς κι απλοϊκές δηλώσεις» του. Η Βρετανία μετρά περίπου 2,7 εκατομμύρια μουσουλμάνους εκ των 53 εκατομμυρίων κατοίκων της.