Willbur Scoville: Η Google γιορτάζει τα 151 χρόνια από τα γενέθλιά του με ένα "spicy" παιχνίδι
<p>Ο Αμερικανός φαρμακοποιός δοκίμασε κάθε λογής πιπεριά </p>
Σαν σήμερα το 1865, γεννήθηκε στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, ο Willbur Scoville που έγινε διάσημος για τον μεθοδικό τρόπο με τον οποίο οργάνωσε και κατέγραψε τις καυτερές πιπεριές, δημιουργώντας μια κλίμακα έντασης που έτσι πήρε το όνομά του (κλίμακα σκόβιλ). Το 1912 λοιπόν, ο Σκόβιλ έκανε το μεγάλο πείραμα, κατατάσσοντας όλες τις γνωστές πιπεριές ανάλογα με το επίπεδο καψαϊκίνης και έντασης (δηλαδή πόσο καυτερές είναι).
Ο φαρμακοποιός κέρδισε το βραβείο Ebert από τον Αμερικανικό Φαρμακευτικό Οργανισμό το 1929, τιμήθηκε με το μετάλλιο τιμής του Remington και ανακηρύχθηκε διδάκτορας στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια την ίδια χρονιά.
Αυτή τη φορά, η google δεν έφτιαξε απλά ένα doodle... δημιούργησε ένα απλό και έξυπνο παιχνιδάκι βασισμένο στην έρευνα που έκανε τον Αμερικανό τόσο διάσημο σε όλο τον κόσμο. Παγώστε τις καυτερές πιπεριές με τις μπάλες παγωτού και βοηθήστε τον Σκόβιλ να συνεχίσει την έρευνά του και να μην... παραδοθεί στην καυτερή πιπεριά. Παρεμπιπτόντως, στην Ελλάδα ξέρουμε πως νερό και άλλα δροσερά δεν βοηθούν σε πικάντικες γεύσεις. Μόνο το ψωμί μπορεί να μετριάσει μια καυτερή πιπεριά.
Βέβαια η χρήση του... παγωτού εξηγείται αν καταλάβει κανείς πως ακριβώς υπολογίζονται οι μονάδες Σκόβιλ. Η καψαϊκίνη είναι η χημική ουσία μέσα στις πιπεριές που τις καθιστά πικάντικες. Οι μονάδες θερμότητας Scoville (ή SHU) μιας πιπεριάς αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των επαναλήψεων που ένα εκχύλισμα καυτερής πιπεριάς αναμιγνύεται με σιρόπι ζάχαρης μέχρι η καυστικότητά της να μην γίνεται αντιληπτή από τους δοκιμαστές. Για παράδειγμα, το εκχύλισμα μίας πιπεριάς jalapeno θα πρέπει να αραιωθεί κατά μέσο όρο 2500 φορές για να μην γίνει αντιληπτό. Έτσι στην κλίμακα SHU παίρνει την τιμή 2500.