"Ακρογωνιαίος λίθος του διεθνούς μεταναστευτικού δικαίου είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης" υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας
<p>Ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο</p>
Ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια συζήτησης για τα χρονικά του Κοινοβουλίου, η σημερινή στην Ολομέλεια για το Προσφυγικό. Ξεκίνησε στις τρεις το απόγευμα με 127 εγγεγραμμένους ομιλητές που όμως αυξήθηκαν απεριόριστα μέσω ενός συστήματος «μπλε κάρτας». Έτσι, ύστερα από πέντε ώρες, η συζήτηση συνεχιζόταν χωρίς σταματημό. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ΕΚ δεν έχει παρατηρηθεί τέτοιας διάρκειας συνεδρίαση.
Τη διαδικασία άνοιξε ο προεδρεύων Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπερτ Κέντερς, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Προεδρίας της χώρας του, για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην Ευρώπη.
Ο κ. Κέντερς εξήγησε, ότι το 2015 αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατ. οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες στην Ευρώπη, ενώ υποβλήθηκαν 1,2 εκατ. αιτήσεις ασύλου. «Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάχρηση αυτής της τραγωδίας από τους διακινητές, ενώ παράλληλα πρέπει να είμαστε ένας ασφαλής τόπος για αυτούς που χρειάζονται προστασία» δήλωσε.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας αναγνώρισε ότι είναι «σημαντική η πίεση που ασκείται στις κοινωνίες μας και στην ευρωπαϊκή συνεργασία, διότι σε πολλά κράτη η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στις χώρες πρώτης γραμμής».
Για τον κ. Κέντερς «ακρογωνιαίος λίθος του διεθνούς μεταναστευτικού δικαίου είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης» - δήλωση για την οποία δέχθηκε ενθουσιώδη σχόλια από ορισμένους πολιτικούς αρχηγούς όπως από τον Γκι Φερχόφστατ (Φιλελεύθεροι).
«Πρέπει να αναφερθούμε στο άρθρο 33 της Σύμβασης της Γενεύης του 1951. Αυτή η αρχή έχει ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο άρθρο 18 και στο άρθρο 19 παρ. 2 μιλάει για τη μη επαναπροώθηση. Επίσης, η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασύλου, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης και την αρχή της μη επαναπροώθησης.
Τα κράτη-μέλη πρέπει να ενσωματώσουν το κεκτημένο για το άσυλο και να σέβονται την αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας. Όσον αφορά την ασφαλή χώρα προέλευσης, αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο όταν οι αρμόδιες αρχές διασφαλίσουν ότι τα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με την αρχή της μη επαναπροώθησης. Αυτή η αρχή πρέπει να μας καθοδηγεί όταν διαπραγματευόμαστε τις προτάσεις της Επιτροπής μια λίστα ασφαλών χωρών προέλευσης» ανέφερε ο κ. Κέντερς.
Σχετικά με τον κώδικα συνόρων Σένγκεν, ο υπουργός εξήγησε ότι ορίζει πως «τα δικαιώματα των ανθρώπων και προσφύγων που ζητούν διεθνή προστασία πρέπει να γίνονται σεβαστά όταν εφαρμόζουμε αυτό τον κώδικα στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα για την αρχή της μη επαναπροώθησης. Επίσης, πρέπει να έχουμε μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφής για να έχουμε μια ισορροπημένη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου» υπογράμμισε.
Ο προεδρεύων εξήγησε στη συνέχεια, ότι η προεδρία περιμένει τις νέες προτάσεις της Επιτροπής, ειδικότερα για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, που θα πρέπει να παρουσιαστεί σύντομα. «Θεωρούμε ότι αυτές οι προτάσεις λαμβάνουν πλήρως υπόψη τους ακρογωνιαίους λίθους της αρχής του ασύλου» κατέληξε.