Το Μαυροβούνιο ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ που θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο όταν θα υπογραφεί -όπως αναμένεται- το πρωτόκολλο προσχώρησης.

Επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο θα είναι ο βοηθός γγ του ΝΑΤΟ, υπεύθυνος για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλεια, πρέσβης Θρασύβουλος Σταματόπουλος. «Η είσοδος του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας», δήλωσε ο κ. Σταματόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν του υπουργείου Άμυνας του Μαυροβουνίου, οι διαπραγματεύσεις θα καλύψουν πολιτικά, στρατιωτικά και νομικά ζητήματα. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, για να καταστεί το Μαυροβούνιο το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ χρειάζεται η επικύρωση από όλες τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεση της με την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ και μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια η Μόσχα ακολούθησε πολλές φορές επιθετική πολιτική για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ πριν από ένα χρόνο χαρακτήρισε «ανεύθυνη και προκλητική κίνηση» ενδεχόμενη είσοδος του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Η ρωσική Δούμα δε, τον περασμένο Νοέμβριο, κάλεσε το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη, ενώ ζήτησε από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να μην την επικυρώσουν υποστηρίζοντας ότι αντιτίθεται στη βούληση της πλειοψηφίας του λαού του Μαυροβουνίου.

Η κοινή γνώμη στο Μαυροβούνιο εμφανίζεται μοιρασμένη. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έγινε τον Ιούνιο του 2015 από διακεκριμένη εταιρεία κοινωνιολογικών ερευνών το 41,6% των πολιτών τάσσεται υπέρ και το 39,7% κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ωστόσο ότι η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και ισχυρίζεται ότι σε μελέτη που έγινε πρόσφατα για λογαριασμό της κυβέρνησης και δεν δημοσιεύτηκε, φαίνεται ότι το 57% των πολιτών είναι αντίθετο με την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αντίδραση της Ρωσίας για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ θα περιοριστεί σε οικονομικά μέτρα. Οι Ρώσοι επιχειρηματίες που από το 2006 έκαναν μεγάλες επενδύσεις στο Μαυροβούνιο κυρίως στο τουρισμό και τα ακίνητα, άρχισαν ήδη να αποχωρούν μαζικά.

Οι σχέσεις Ρωσίας-Μαυροβουνίου ήταν παραδοσιακά φιλικές με ιστορικό υπόβαθρο από το 19ο αιώνα όταν η τσαρική Ρωσία βοήθησε τους Μαυροβουνίους στον αγώνα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και αργότερα για την διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους στο Συνέδριο του Βερολίνου το 1878. Ακόμη και την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης οι Μαυροβούνιοι έμειναν πιστοί στη Ρωσία σε τέτοιο βαθμό που κατά την σύγκρουση Τίτο-Στάλιν το 1948 πολλά στελέχη του Κομουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας που κατάγονταν από το Μαυροβούνιο υποστήριξαν τον Στάλιν και φυλακίστηκαν.
Για τους περισσότερους Μαυροβουνίους η Ρωσία ήταν πάντα η «στοργική μητέρα» και για αυτό η είσοδος στο ΝΑΤΟ θεωρείται από πολλούς πράξη αγνωμοσύνης και προδοσίας.