ΟΗΕ κατά Ουγγαρίας: "Έχετε αποδυναμώσει τη δημοκρατία στην Ευρώπη"
Ένας ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ επέκρινε σήμερα την ουγγρική κυβέρνηση καθώς έχει «αποδυναμώσει την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας» εγκρίνοντας εκατοντάδες νόμους που εγείρουν προσκόμματα στο έργο των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν «κατακερμάτισε τους σημαντικούς μηχανισμούς ελέγχου της» καθώς υπερψήφισε περισσότερους από 1000 νόμους – «πολλοί εκ των οποίων κατατέθηκαν προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο κοινοβούλιο» – μετά την ανάληψη της εξουσίας πριν από έξι χρόνια, δήλωσε ο Μάικλ Φορστ, εισηγητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Βουδαπέστη.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μετά το τέλος μιας περιοδείας 8 ημερών στην Ουγγαρία όπου συναντήθηκε με τις αρχές και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
«Οι δραστικές αναθεωρήσεις του Συντάγματος στην Ουγγαρία αποδυνάμωσαν το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο συγκεντρωτισμός και η ενίσχυση του ελέγχου της κυβέρνησης στη δικαστική εξουσία, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις θρησκευτικές οργανώσεις και σε άλλες σφαίρες της δημόσιας ζωής έπληξαν άμεσα ή έμμεσα τα ανθρώπινα δικαιώματα» υπογράμμισε.
Αποτέλεσμα: «οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία εργάζονται όλο και περισσότερο σε ένα πολωμένο και πολιτικοποιημένο περιβάλλον» εξήγησε ο Φορστ.
Ο εισηγητής του ΟΗΕ κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Όρμπαν να σταματήσει «να στιγματίζει και να εκφοβίζει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαβεβαιώνοντάς τους παράλληλα ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σε ένα επαρκές δικαστικό και διοικητικό περιβάλλον».
Από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2010, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατηγορείται συχνά ότι καταφέρεται εναντίον του Κράτους Δικαίου, δυσκολεύοντας το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Το νομοσχέδιο που προωθεί αυτήν την περίοδο η ουγγρική κυβέρνηση όπου προβλέπεται μια σειρά αντιτρομοκρατικών μέτρων, μεταξύ αυτών περιορισμοί στο Διαδίκτυο και απαγόρευση της κυκλοφορίας χαρακτηρίστηκε από τη Διεθνή Αμνηστία ως «επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο Όρμπαν υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας ότι «όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να έχουν τις απαραίτητες εξουσίες για να προστατεύσουν τους πολίτες τους».