Την άμεση αποχώρηση του Ασάντ απαιτεί η Σαουδική Αραβία
<p>Συνεχείς οι ειρηνευτικές διαβουλεύσεις των κρατών για τη Συρία</p>
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντελ αλ-Ζουμπέιρ δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει στην αρχή της μεταβατικής πολιτικής περιόδου και όχι στο τέλος της. “Για μας είναι ξεκάθαρο ότι η απόχωρησή του, πρέπει να γίνει στη αρχή της διαδικασίας και όχι στο τέλος της, μετά από 18 μήνες,” δήλωσε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, στη διάρκεια επίσκεψής του, στο Παρίσι.
Οι δηλώσεις του αυτές, γίνονται μόλις ημέρες πριν τη νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ να επανακινήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, με στόχο τον τερματισμό της πεντάχρονων πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία.
Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και άλλες δυτικές κυβερνήσεις οι οποίες προηγούμενα έθεταν ως βασική προϋπόθεση την αποχώρηση του Άσαντ, προκειμένου να καλλιεργηθούν συνθήκες πολιτικής σταθερότητας στη Συρία, έχουν σιωπηλά υπαναχωρήσει από τον όρο αυτό. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά την εδραίωση της θέσης του, στα πεδία των μαχών στη Συρία, ως αποτέλεσμα της ρωσικής αεροπορικής υποστήριξης στις δυνάμεις του, από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, ο Ζουμπέιρ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του, θα παραλάβει οπλισμό γαλλικής προέλευσης, που αρχικά προορίζονταν για το Λίβανο.
Η Σαουδική Αραβία είχε προχωρήσει το Φεβρουάριο στην αναστολή διάθεσης πακέτου βοήθειας οικονομικού ύψους 3 δισ δολαρίων για το στρατό του Λιβάνου, αντιδρώντας στην αποτυχία της Βηρυτού να καταδικάσει τις επιθέσεις που είχαν δεχτεί οι σαουδαραβικές διπλωματικές αντιπροσωπείες στο Ιράν. “Αποφασίσαμε να μην παραδώσουμε τη στρατιωτική αυτή βοήθεια στο Λίβανο, αλλά να τη διαθέσουμε στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας,” δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια σημερινής επίσκεψής του, στο Παρίσι, συμπληρώνοντας: “Έτσι, τα συμβόλαια με τη Γαλλία θα υλοποιηθούν, αλλά οι τελικοί αποδέκτες θα είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας,” τόνισε ο Ζουμπέιρ.
Νωρίτερα σήμερα:
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, αναμένει τη σταδιακή έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα, με τους συμμετέχοντες να καταφτάνουν στη Γενεύη σε διάστημα αρκετών ημερών. Οι αντιπροσωπείες των διαφόρων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης θα έχουν ξεχωριστές προπαρασκευαστικές συναντήσεις, με τον διαπραγματευτικό διαμεσολαβητή Στέφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε ο ίδιος στην αραβική εφημερίδα “Al Hayat”.
“Θεωρώ ότι θα αρχίσουμε στις 10 Μαρτίου, ενεργοποιώντας τη διαδικασία. Μερικοί από τους συμμετέχοντες θα φτάσουν στις εννέα του μηνός, ενώ άλλοι, εξαιτίας δυσκολιών με τις κρατήσεις τους στα ξενοδοχεία, θα φτάσουν στις 11 Μαρτίου. Υπάρχουν τελικά και άλλοι, οποίοι θα φτάσουν στις 14 του μηνός. Οι συνομιλίες θα διεξάγονται ξεχωριστά μέσω του διαμεσολαβητική και όχι άμεσα μεταξύ των διαφορετικών διαπραγματευτικών ομάδων που συμμετέχουν. “Θα διεξάγουμε προπαρασκευαστικές συναντήσεις, ενώ μετά θα εξετάζουμε τις λεπτομέρειες με την κάθε διαπραγματευτική ομάδα ξεχωριστά,” είπε.
Ο ντε Μιστούρα προσπάθησε να διεξάγει έναν κύκλο ειρηνευτικών συνομιλιών τον Ιανουάριο, αλλά οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν πριν αρχίσουν.
Ο πενταετής πόλεμος στη Συρία κόστισε τη ζωή περισσοτέρων από 250.000 ανθρώπων, ενώ προκαλεί μια σοβαρή προσφυγική κρίση μαζικού τύπου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η νέα διαπραγματευτική προσπάθεια ακολουθεί την εφαρμογή ανακωχής από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις μένονται σε πολλές περιοχές της Συρίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και του Μετώπου αλ-Νούσρα, που δεν καλύπτονται από την εκεχειρία.
Η μείωση της πολεμικής έντασης διευκόλυνε τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μερικές περιοχές της Συρίας, με τον ντε Μιστούρα να παρατηρεί ότι η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να διανέμει πιο γρήγορα την ανθρωπιστική βοήθεια. “Τα φορτηγά αναμένουν για 36 ώρες, ενώ πρέπει να επιτραπεί και η διανομή ιατρικής βοήθειας,” τονίζει.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε την Τετάρτη, ότι αξιωματούχοι της συριακής κυβέρνησης είχαν απορρίψει στις αρχές της εβδομάδας τη μεταφορά ιατρικής βοήθειας συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών, αλλά και σκευασμάτων για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων, στην αποκλεισμένη πόλη Μοανταμίγια.
Παράλληλα, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να καλέσει στις διαπραγματεύσεις, μέλη της κυβέρνησης, στελέχη της αντιπολίτευσης, εκπροσώπους κοινωνικών οργανώσεων, αλλά και γυναίκες. “Οι γυναίκες είναι σημαντικές για εμάς, γιατί έχουν να μας πουν πολλά για το μέλλον της Συρίας. Θα συναντηθούμε με αυτές ξεχωριστά,” τόνισε ο ντε Μιστούρα.