Πεδίο μάχης το Ευρωκοινοβούλιο για τη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας
<p>Σε έξι σημεία, οι αρχές βάσει των οποίων συμφωνήθηκε στη Σύνοδο η συνεργασία με την Τουρκία</p>
Την εικόνα πεδίου μάχης είχε σε δεδομένη στιγμή, το ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το προσφυγικό, που κατέληξε στην αποπομπή του Έλληνα ευρωβουλευτή Ε. Συναδινού.
Η συζήτηση ήταν πολύωρη, κράτησε όλο το πρωινό με παρεμβάσεις άνω των 100 ευρωβουλευτών, οι περισσότεροι των οποίων κατακεραύνωσαν τα πρώτα αποτελέσματα της συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ- Τουρκία όπως διαμορφώθηκαν κατά τη συνάντηση της Δευτέρας.
Στη συζήτηση παραβρέθηκαν η Ολλανδή υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Πλεσάρ, εκ μέρους της Ολλανδικής προεδρίας και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντομπρόφσκις, ως εκπρόσωπος του προέδρου Γιούνκερ.
Και οι δύο εκπρόσωποι των θεσμών μίλησαν για «πρόοδο» στο προσφυγικό μέσω της συνάντησης της Δευτέρας με την Τουρκία. Και αυτό, παρά την αμφισβήτηση πολλών ευρωβουλευτών, οι οποίοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την τελική μορφή της συνεργασίας ΕΕ- Τουρκίας που αναμένεται να καθορισθεί στη ερχόμενη συνάντηση κορυφής 17-18 Μαρτίου.
Η προεδρεύουσα κα Πλεσάρ συνόψισε σε έξι σημεία, τις αρχές βάσει των οποίων συμφωνήθηκε στη Σύνοδο η συνεργασία με την Τουρκία :
- Επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο προς ελληνικά νησιά από την Τουρκία.
- Επιτάχυνση της διαδικασίας για την χορήγηση εξαίρεσης από την ανάγκη προξενικής θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες.
- Ταχεία εκταμίευση των 3 δις και πρόσθετα χρήματα για τους πρόσφυγες στη Συρία.
- Προετοιμασία για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
- Δυνατότητα δημιουργίας στη Συρία ασφαλών περιοχών.
- Επανεγκατάσταση προσφύγων από την Συρία στη βάση «ένας προς έναν», που σημαίνει η επενεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για κάθε Σύρο μετανάστη που η Τουρκία θα δέχεται πίσω.
« Αν τηρήσει η Τουρκία τις υποσχέσεις της παίρνοντας πίσω όλους τους μετανάστες που φθάνουν στις ελληνικές ακτές, θα πετύχουμε να σταματήσουμε το έργο των διακινητών και την ανθρώπινη τραγωδία στο Αιγαίο», δήλωσε η κα Πλεσάρ και πρόσθεσε. «Θα μπορέσουμε έτσι να αντικαταστήσουμε την τωρινή άτακτη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση με έναν οργανωμένο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων».
Η προεδρεύουσα χαρακτήρισε ως «μεγάλη επιτυχία» εάν καταστεί εφικτό και «περατωθεί η συμφωνία με την Τουρκία στο πρόσεχες Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Δεν υπήρξαν πολλοί ευρωβουλευτές που μοιράσθηκαν την αισιοδοξία της προεδρεύουσας, αφού ακόμα και όσοι δεν είναι κατά της συμφωνίας, όπως ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν δίστασε να εκφράσει επιφυλάξεις ως προς τη σχέση που ΕΕ-Τουρκίας.
« Δεν θα πρέπει να δώσουμε καμία εν λευκώ επιταγή» στην Τουρκία είπε, και «το Συμβούλιο θα πρέπει να είναι προσεκτικό για τα θέματα των προξενικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες».
Ο κ. Βέμπερ διευκρίνησε ότι η σχέση με την Τουρκία θα πρέπει να είναι «εταιρική και όχι σχέση εξάρτησης». Το γεγονός ότι θα αποφασίζει στο μέλλον ποιους πρόσφυγες θα φέρνει ή όχι στην Ευρώπη, θα μπορεί να ασκεί πίεση. Προσοχή, μια τέτοια κατάσταση μπορούσε να μιμηθεί και το Μαρόκο ανοίγοντας τα σύνορα προς την Ισπανία», τόνισε ο κ. Βέμπερ.
Γι αυτό η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ικανή, με τεχνικά και άλλα μέσα, για την προάσπιση των συνόρων της.
Ο αρχηγός των χριστιανοδημοκρατών εκτίμησε πάντως ότι «το καλό» από τη συζήτηση της Δευτέρας είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε «το διάγραμμα μιας πλήρους και αποτελεσματικής λύσης. Η Ευρώπη με την Τουρκία θα μπορέσουν να βρουν μια λύση που να έχει μόνιμο και αειφόρο χαρακτήρα».
Πρόσθεσε όμως ότι το προσφυγικό και το θέμα της διεύρυνσης και ενταξιακής πορείας της Τουρκίας «είναι δύο διαφορετικά θέματα».
«Η ομάδα μου» είπε, «αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη δυνατότητα πλήρους ένταξης της Τουρκίας. Θα πρέπει όμως να πούμε στην Τουρκία με σαφή τρόπο, ότι εάν θέλει να είναι εταίρος μας, δεν θα πρέπει να απομακρυνθεί περισσότερο. Το να θέσει για παράδειγμα την εφημερίδα Ζαμάν υπό κηδεμονία, είναι απαράδεκτο» υπογράμμισε ο κ. Βέμπερ.