Έκτακτη συνάντηση Πούτιν με το οικονομικό επιτελείο
<p>Ετοιμάζεται για να ανατροπές ο Ρώσος Πρόεδρος</p>
Η ρωσική οικονομία δέχεται τις συνέπειες από την εφαρμογή του διεθνούς εμπάργκο που της επιβλήθηκε μετά την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και τις επιπτώσεις της μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, με τη Ρωσία, να διατηρεί την παραγωγή της στα 10 εκατ βαρέλια πετρελαίου ημερησίως
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της ρωσικής κυβέρνησης, αργά χθες το βράδυ.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συζήτησης αυτής, βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την τρέχουσα οικονομική πολιτική “αλλά και θέματα μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης,” σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Ντμίμτρι Μεντεβέντεφ και η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, χωρίς ωστόσο, το Κρεμλίνο να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες, για τους συμμετέχοντες, αλλά και τα ζητήματα που εξετάστηκαν.
Η ρωσική οικονομία δέχεται τις συνέπειες από την εφαρμογή του διεθνούς εμπάργκο που της επιβλήθηκε μετά την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και τις επιπτώσεις της μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, με τη Ρωσία, να διατηρεί την παραγωγή της στα 10 εκατ βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
Τον τελευταίο καιρό η Ρωσία μαζί με τη Σαουδική Αραβία συμμετέχει σε πρωτοβουλία για το “πάγωμα” της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να έχουν επιτευχθεί τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς το Ιράν δεν αποδέχεται μείωση της παραγωγής του.
Η κατάσταση αμφιβολίας που εδραιώνεται γύρω από το ζήτημα αυτό, προκαλεί νευρικότητα στις αγορές πετρελαίου, διατηρώντας την τάση υπερπροσφοράς, έναντι της μειωμένης ζήτησης.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη του 1% στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, ωθούμενες από ένα αδύναμο δολάριο, που καθιστά τις εισαγωγές αργού πετρελαίου φθηνότερες για τις χώρες που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.
Η τιμή του βαρελιού για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο προέλευσης Δυτικού Τέξας, καταγράφηκε στα 38,29 δολ το βαρέλι, αυξημένη κατά 45 σεντς από την τελευταία συνεδρίαση.
Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκτέλεσης για το πετρέλαιο Brent διεθνούς προέλευσης καταγράφηκαν στα 40,55 δολ το βαρέλι, αυξημένες κατά μισό δολάριο.
Οι επενδυτές τονίζουν ότι οι τιμές αυξήθηκαν από τη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου κατά 2,5%, μετά τις κινήσεις “νομισματικής χαλάρωσης” από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το “αδύναμο” δολάριο υποστηρίζει την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς το καθιστά φθηνότερο για τις χώρες που πληρώνουν τις εισαγωγές πετρελαίου με άλλα νομίσματα, ενισχύοντας στην ουσία την αύξηση της ζήτησης, που θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου.
Παράλληλα, οι επενδυτές τονίζουν την “οχύρωση” των τιμών του πετρελαίου Brent διεθνούς προέλευσης γύρω από το ψυχολογικό όριο των 40 δολ το βαρέλι.
Η σημερινή αύξηση των τιμών του πετρελαίου ακολούθησε τις χθεσινές απώλειες, μετά τις αμφιβολίες που αρχίζουν να εδραιώνονται αλλά και τη συλλογική αβεβαιότητα για την πραγματοποίηση διεθνούς συνάντησης των βασικών πετρελαιοπαραγωγικών χωρών-μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ, με αντικείμενο το “πάγωμα” της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Το Ιράν δε δείχνει διατεθειμένο να στηρίξει την πρωτοβουλία, όσο η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία εξακολουθούν να έχουν ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στα 10 εκατ βαρέλια.
Οι αναλυτές από την πλευρά τους εκφράζουν αμφιβολίες για τη σταθερότητα της αυξητικής τάσης στις τιμές του πετρελαίου, εξαιτίας της υπερπροσφοράς η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο παραγωγής, φτάνει στα 1 εκατ βαρέλια ημερησίως, έναντι της περιορισμένης ζήτησης.